Bulele de gaz dintr-un tub îngust, umplut cu lichid, rămân pe loc, ori acesta este un paradox, spune John Kolinski, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al Institutului Tehnologic Federal din Lausanne (EPFL), Elveţia. Paradoxul este legat de faptul că bula de gaz este mai puțin densă decât lichidul din jurul său, așa că ar trebui, de fapt, să se ridice la suprafața tubului (la fel ca bulele de gaz dintr-o sticlă de apă minerală).
Misterul bulelor din tubul îngust, care par a sfida legile fizicii, a fost rezolvat de profesorul Kolinski și denWassim Dhaouadi, un student la inginerie. Cei doi au apelat la microscopia de interferenţă, o metodă folosită în cadrul detectoarelor LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) pentru detectarea undelor gravitaţionale. Cei doi cercetători au descoperit că de fapt bula de gaz nu este deloc blocată ci se mişcă foarte încet, atât de încet încât mișcarea nu poate fi sesizată cu ochiul liber, din cauza rezistenţei opuse de stratul subţire de lichid ce o înconjoară. Ei au descoperit că prin încălzirea lichidului şi a bulei, stratul fin de lichid din jurul bulei dispare „Observaţiile noastre sunt relevante pentru fizica modului în care aceste bule de gaz rămân astfel blocate”, consideră Kolinski.
O altă concluzie importantă a acestei descoperiri este aceea că „poţi avea persoane la orice nivel al carierei care să aducă contribuţii importante domeniului pe care-l studiază”. De exemplu, studentul Wassim Dhaouadi „a împins acest proiect înainte, spre succes”, apreciază Kolinski.
Concluziile acestei descoperiri au fost publicate în numărul din 2 decembrie al revistei Physical Review Fluids.