UPDATE. PSD va ataca la CCR orice lege pe care Guvernul îşi asumă răspunderea în cazul în care există proiecte în Parlament pe aceleaşi teme, a declarat preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.
„Din punctul nostru de vedere este neconstituţional să vii cu legi de asumare atât timp cât există legi în dezbaterea parlamentară. Indiferent de orice lege cu care vine Guvernul pe asumare în Parlament aceste legi vor fi atacate la CCR în cazul în care există proiecte de legi în Parlamentul României pe aceleaşi teme”, a spus Marcel Ciolacu, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent interimar al PSD.
Întrebat dacă vor depune moţiune de cenzură în cazul asumării răspunderii Guvernului pe anumite proiecte, liderul social-democraţilor a spus: „Plafoanele bugetare erau obligaţi să vină cu ele, este o lege premergătoare bugetului de stat, în rest să vedem cu ce vin”.
”Pe ce să avem moţiune de cenzură, pe ce spune domnul Orban la televizor… nu putem depune moţiune de cenzură”, a completat Ciolacu.
UPDATE: Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni că Congresul va avea loc până pe 29 februarie 2020. Tot el a anunțat că la următorul CEx vor veni și primarii de mari municipii, dar și președinții de Consilii Județene.
„Am stabilit o formulă de calcul a delegațiilor și până săptămâna viitoare va fi înaintată BPN și apoi supusă votului în Comitetul Executiv. Am decis ca următorul CEx să aibă invitați pe toți primarii de mari municipii și președinți de Consilii Județene. Nu în ultimul rând, am luat în discuție dacă Congresul va fi unul extraordinar sau ordinar. Așteptăm un punct de vedere al juriștilor și în funcție de acest punct de vedere vom hotărî cum va fi Congresul din februarie”, a spus Marcel Ciolacu după ședința PSD.
UPDATE: Biroul Permanent provizoriu al PSD va decide dacă va fi extraordinar sau ordinar Congresul partidului care urmează să fie organizat în luna februarie a anului viitor, a declarat, luni, preşedintele interimar al formaţiunii, Marcel Ciolacu, conform Agerpres.
„Este prima şedinţă a Biroului Permanent în acest format, avem un mandat foarte clar, în afară de efortul comun de a începe reconstrucţia Partidului Social Democrat, avem un mandat de organizare a Congresului. Astăzi vom lua o decizie şi vom merge cu o propunere la viitorul Comitet Executiv, dacă este un Congres ordinar sau extraordinar. Eu o să rog colegii să fie de acord ca la următorul Comitet Executiv să avem invitaţi primarii de mari municipii şi preşedinţii de Consilii judeţene, astfel încât decizia să fie una cât mai largă”, a precizat Ciolacu, la începutul şedinţei conducerii PSD.
UPDATE: Gabriela Firea a făcut declarații înainte de ședința PSD. „La președinte cu siguranță nu. Dacă cei care candidează la funcția de președinte discută cu mine și mă consideră o persoană potrivită pentru a fi într-o conducere colectivă, nu am de ce să spun nu.” a spus Gabriela Firea, înainte de ședința PSD, întrebată dacă va candida la șefia PSD.
Întrebată cine ar trebui s-o considere potrivită, Gabriela Firea a răspuns: „Cei care vor candida, principalii”. Totodată, a spus că vrea să facă echipă cu președintele PSD pentru că nu i se pare normal ca numărul 2 să fie în contradicție cu numărul 1.
UPDATE: „Avem mai multe decizii de luat administrative, de format si cele doua grupuri, cel de lucru pentru Diaspora si cel in relatia cu sindicate, dar avem si o serie de decizii politice, strategia la motiunea simpla de astazi din Senat, depusa ministrului Flrin Citu, si o decizie foarte clara in cazul in care actualul Guvern va veni cu asumarea raspunderii pe legile electorale, decizia sa fie ca PSD impreuna cu alti parteneri din Parlament sa depunem o motiune de cenzura. Daca o vom depune si vom constata ca avem amjoritate pentru ca aceasta sa aiba efecte juridica, Guvernul Orban sa cada, vom avea o strategie si de a veni cu o propunere de nou Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, inainte de sedinta de la PSD..
Biroul Permanent provizoriu al PSD se reuneşte luni pentru a discuta organizarea Congresului din februarie, strategia politică viitoare şi acordurile încheiate cu sindicatele în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.
„Sunt multe lucruri de făcut, e un timp foarte scurt, am un mandat foarte clar de a organiza un congres cel târziu până pe 29 februarie. Luni e noul BPN provizoriu care o să înceapă să ia deciziile politice. Mai sunt detalii administrative care în 2-3 zile vor fi puse la punct”, a anunţat preşedintele interimar al PSD Marce Ciolacu duminică seară.
Conducerea PSD ar putea discuta şi posibilitatea revenirii în partid a unor foşti membri plecaţi la Pro România. Tot duminică seară, Ciolacu a anunţat că este posibil ca Mihai Tudose, care a demisionat recent din Pro România, să revină în PSD. Despre Sorin Grindeanu şi Marian Neacşu a afirmat că au fost excluşi abuziv, iar dacă vor să se întoarcă în partid, sunt reprimiţi.
Marcel Ciolacu a anunţat, încă de săptămâna trecută, că una dintre priorităţile şedinţei Biroului Permanent provizoriu care se reuneşte luni este discutarea acordurilor pe care formaţiunea le-a încheiat cu unele sindicate.
„Dar, dacă mă întrebaţi foarte clar, domnul Gabriel Oprea nu este membru de partid şi cât sunt eu preşedinte interimar nu o să fie”, a reafirmat Ciolacu, miercuri, într-o conferinţă de presă. Şi în 27 noiembrie, în prima declaraţie de presă ca preşedinte interimar al PSD, Ciolacu a afirmat că Gabriel Oprea nu va face parte din PSD, atât timp cât el va conduce formaţiunea.
Fostul lider al PSD Viorica Dăncilă a explicat că Oprea a devenit vicepreşedinte PSD în urma unui protocol pe care partidul l-a semnat cu mai multe sindicate. Ea a subliniat că acordurile erau valabile până la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi că documentele nu mai sunt valabile. Dăncilă a susţinut că Oprea nu avea drept de vot în Comitetul Executiv al partidului.