În 18 aprilie, ANI a fost sesizată cu privire la incompatibilitatea în care s-a aflat fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat, marţi, pentru Mediafax, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu.
Sindicatul Pro Lex informa că a constatat că Sorin Blejnar şi-a asigurat, în mod nelegal, funcţia de conducere la o structură subordonată şi a sesizat Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) în ceea ce priveşte transferul lui Sorin Blejnar din funcţia de comisar general adjunct de la Garda Financiară în funcţia de director al Direcţiei de Verificări Fiscale din cadrul ANAF”.
Pro Lex invoca prevederile legale potrivit cărora „transferul la cerere se poate face numai atunci când persoana respectivă deţine calitatea de funcţionar public”.
„Când a solicitat transferul, Sorin Blejnar nu mai deţinea calitatea de funcţionar public, fiind suspendat din funcţia publică pe perioada cât îndeplinea funcţia de demnitar (secretar de stat) – preşedinte ANAF. Mai mult, Direcţia de Verificări Fiscale este în subordinea directă a Preşedintelui ANAF, iar cererea de transfer, conform prevederilor legale, trebuia aprobată de către şeful instituţiei în subordinea căreia se află această direcţie, respectiv de însuşi Sorin Blejnar”, arăta Sindicatul „Pro Lex”.
„Am decis să demisionez din funcţia publică de director al Departamentului numit generic «Direcţia de Control al Marilor Averi», din cauza faptului că sunt un om de onoare. Refuz să lucrez într-o administraţie publică condusă de un premier care în ultimii ani a atacat şi denigrat continuu activitatea ANAF şi a conducerii acesteia din considerente personale şi politice. În timpul mandatului am încercat, şi în bună parte am reuşit, să instaurez un principiu foarte clar : «Legea fiscală trebuie respectată de toţi contribuabilii». Doar aşa am reuşit în toţi aceşti ultimi ani, marcaţi de o criză economică financiară globală profundă, să asigurăm veniturile bugetare necesare plăţii pensiilor, salariilor şi finanţării investiţiilor statului. În viitor voi activa în mediul privat, având deja câteva oferte de colaborare de la companii private, însă analizez în perioada următoare şi varianta de a intra în politică”, a declarat fostul preşedinte ANAF.
Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea ANAF după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a reproşat că nu a atins ţinta privind colectarea în două luni de venituri suplimentare reprezentând 1,5% din PIB prin combaterea evaziunii fiscale.
Într-un interviu acordat atunci agenţiei MEDIAFAX, Blejnar a arătat că premierul i-a cerut de fapt să strângă banii până la sfârşitul anului, dar că ulterior, printr-un comunicat de presă, ţinta a fost fixată pentru un interval de două luni.
După revocarea de la conducerea ANAF, Blejnar a revenit în funcţia publică de conducere a departamentului care va controla marile averi, pe care a ocupat-o în vara anului trecut în baza Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.
Primele discuţii legate de înfiinţarea acestui departament au fost iniţiate în 2009 chiar de Blejnar, an în care acesta a iniţiat, împreună cu fostul ministru de Finanţe Gheorghe Pogea, şi programul de restructurare a administraţiei financiare, derulat împreună cu Banca Mondială.
Blejnar s-a retras de la conducerea departamentului de control al marilor averi în condiţiile în care schimbarea sa din funcţie era posibilă doar după parcurgerea mai multor etape aplicate în cazul funcţionarilor publici.
În 4 septembrie, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” a revenit cu o nouă adresă către Agenţia Naţională de Integritate, care în 2 octombrie a răspuns că „sesizarea este în curs de soluţionare”, a precizat Vasile Lincu.