Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a publicat un mesaj pe Facebook, după publicarea datelor INS, în care se arată optimist şi evidenţiază creşterea sectorului industrial.
„Vești foarte bune din economie!
Septembrie – Cinci luni de dinamică pozitivă pentru industrie.
INS a publicat astăzi datele pentru luna septembrie și sectorul industrial continua să crească.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care acest guvern este sub asediu constant din Parlament și în timp ce administrează o criza de sănătate.
Am fi reușit mult mai multe și mult mai rapid daca PSD nu ar fi distrus fieare decizie a acestui guvern cu ajutorul majorității toxice din Parlament.
Aceste cifre reprezintă confirmarea că PNL desi și-a asumat singur aceasta perioada dura a reușit să redreseze economia.
Pe 6 decembrie scoatem PSD din Parlament!”, scrie Florin Cîţu.
Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
”În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 12,1%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul dezile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianaurie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2019, a scăzut cu 12,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%)”, arată datele INS.
În luna septembrie2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10%).
INS: Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,5%, ca efect al creşterilor industriei extractive (+7,7 %) şi industriei prelucrătoare (+2%).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,3%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,1%.
Industria extractivă a scăzut cu 8,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7 %, respectiv cu 0,4%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, ca efect alscăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2,0%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%).
Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.
Cele mai mari scumpiri în sectorul alimentar s-au consemnat la fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 17,59% în octombrie faţă de decembrie 2019 şi citricele şi alte fructe meridionale, cu 11,4%, în octombrie faţă de decembrie 2019. Cartofii s-au ieftinit în această perioadă cu 29,45%, iar legumele şi conservele de legume cu 5%.
La mărfurile nealimentare, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 0,6% faţă de octombrie 2019, cu 0,21% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,31% faţă de septembrie 2020.
Aici cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 6,81% în octombrie faţă de decembrie 2019. De cealaltă parte, găsim ieftiniri la combustibili, cu 8,41%.
La capitolul servicii, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 2,85% faţă de octombrie 2019, cu 2,58% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,22% faţă de septembrie 2020.
La această categorie, cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, cu 12,43% în octombrie faţă de decembrie 2019, în timp ce transportul aerian s-a ieftini în această perioadă cu 8,36%.