Florin Cîţu: „Veşti foarte bune din economie!”. INS: Producţia industrială a SCĂZUT în primele nouă luni cu 12%

Institutul Naţional de statistică anunţă miercuri că rata inflaţiei este în scădere în luna octombrie, 2,2%, faţă de 2,5% în luna septembrie, iar preţurile alimentelor au crescut cu 4,34% faţă de octombrie 2019 şi cu 0,11% faţă de septembrie 2020.
Romania TV
12 nov. 2020, 11:41
Florin Cîţu:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a publicat un mesaj pe Facebook, după publicarea datelor INS, în care se arată optimist şi evidenţiază creşterea sectorului industrial.

„Vești foarte bune din economie!
Septembrie – Cinci luni de dinamică pozitivă pentru industrie.

INS a publicat astăzi datele pentru luna septembrie și sectorul industrial continua să crească.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care acest guvern este sub asediu constant din Parlament și în timp ce administrează o criza de sănătate.

Am fi reușit mult mai multe și mult mai rapid daca PSD nu ar fi distrus fieare decizie a acestui guvern cu ajutorul majorității toxice din Parlament.

Aceste cifre reprezintă confirmarea că PNL desi și-a asumat singur aceasta perioada dura a reușit să redreseze economia.
Pe 6 decembrie scoatem PSD din Parlament!”, scrie Florin Cîţu.

INS: Producţia industrială a SCĂZUT în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%

Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

”În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 12,1%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul dezile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianaurie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2019, a scăzut cu 12,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%)”, arată datele INS.

În luna septembrie2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10%).

INS: Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,5%, ca efect al creşterilor industriei extractive (+7,7 %) şi industriei prelucrătoare (+2%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,1%.

Industria extractivă a scăzut cu 8,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7 %, respectiv cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, ca efect alscăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2,0%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%).

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

Cele mai mari scumpiri în sectorul alimentar s-au consemnat la fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 17,59% în octombrie faţă de decembrie 2019 şi citricele şi alte fructe meridionale, cu 11,4%, în octombrie faţă de decembrie 2019. Cartofii s-au ieftinit în această perioadă cu 29,45%, iar legumele şi conservele de legume cu 5%.

La mărfurile nealimentare, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 0,6% faţă de octombrie 2019, cu 0,21% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,31% faţă de septembrie 2020.

Aici cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 6,81% în octombrie faţă de decembrie 2019. De cealaltă parte, găsim ieftiniri la combustibili, cu 8,41%.

La capitolul servicii, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 2,85% faţă de octombrie 2019, cu 2,58% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,22% faţă de septembrie 2020.

La această categorie, cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, cu 12,43% în octombrie faţă de decembrie 2019, în timp ce transportul aerian s-a ieftini în această perioadă cu 8,36%.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii