Campania de informare derulată de o companie de resurse umane din Capitală arată că profesiile care au stârnit interes în rândul celor 30.000 de oameni intervievaţi au fost cele din domeniul turistic: cofetar/patiser, ospătar sau cameristă.
„Oamenii se gândesc că meseria de ospătar, cu puţină limbă străină, funcţionează foarte bine şi în România, funcţionează foarte bine şi în Europa. Mai mult, în multe locuri funcţionează chiar şi fără limba străină, pentru că se poate desfăşura şi prin semne”, a declarat directorul Confederaţiei Patronale din Industrie, Adrian Izvoranu.
Până să ajungă ospătari sau cofetari, tinerii trebuie să treacă însă de un hop: interviul de angajare. Specialiştii spun că foarte mulţi tineri şomeri nu au nicio orientare profesională şi vin la interviuri nepregătiţi.
„Primul lucru care lipseşte şi poate fi acuzat în acest fenomen este lipsa oricărei orientări profesionale. Al doilea lucru este faptul că şcoala nu pregăteşte competenţe, ci în cel mai bun caz furnizează în piaţa muncii nişte oameni foarte bine informaţi”, a mai spus Adrian Izvoranu.
Potrivit unui site de recrutare, românii se tem cel mai tare de întrebările legate de punctele lor slabe. Unul din cinci români consideră că cel mai dificil de răspuns este la întrebarea legată de punctele slabe. Nici obiectivele pe termen lung nu prezintă o întrebare uşoară pentru candidaţii pentru un job. O altă întrebare dificilă este cea legată de aşteptările salariale. Şi numirea a punctelor tari sau slabe ale candidaţilor le dă bătăi de cap acestora.
Pentru a avea experienţă încă de pe băncile şcolii, specialiştii consideră că tinerii ar trebui angajaţi ca ucenici.