În anul 2019, românii au beneficiat de 15 zile libere, 10 dintre acestea fiind în timpul săptămânii. În 2020, vor fi acordate tot 15 zile libere, iar 11 vor pica în timpul săptămânii și 4 în weekendur. Cea mai recentă modificare din Codul Muncii rămâne cea referitoare la Vinerea Mare, adică la vinerea de dinaintea Paștelui.
În cazul salariaților care aparțin altor culte religioase decât cele care țin cele 3 sărbători anuale creștine, se pot oferi alte două zile libere pentru fiecare sărbătoare. Există și angajați care nu vor beneficia de zilele libere acordate prin lege, fiind vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și despre cei care nu își pot întrerupe activitatea din cauza specificului activității. Aceștia vor primi alte zile libere sau vor primi compensații financiare.
Cei care nu primesc zilele libere legale vor primi compensații în zile libere în următoarele 30 de zile sau vor fi plătiți dublu pentru ziua lucrată. Angajatorii care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
Zile libere în 2020
1 ianuarie și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – miercuri și joi;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – vineri;
17 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
19 aprilie și 20 aprilie (prima și a doua zi de Paște) – duminică și luni;
1 mai (Ziua Muncii) – vineri;
1 iunie (Ziua Copilului) – luni;
7 iunie și 8 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – sâmbătă;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – luni;
1 decembrie (Ziua Națională a României) – marți;
25 decembrie și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – vineri și sâmbătă.