Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe mai multe legi: PSD anunţă că va contesta procedura la CCR VIDEO

Guvernul şi-a asumat joi răspunderea în Parlament pe legile privind prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi instituirea unor plafoane pentru cheltuieli publice.  Guvernul a păstrat în vigoare angajarea răspunderii în ceea priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional al Magistraturii din proiectul de lege referitor la modificarea legilor justiţiei, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, conform Agerpres. PSD anunţă că va ataca la CCR două dintre proiectele adoptate.      
Ionela Marcu
12 dec. 2019, 03:58
Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe mai multe legi: PSD anunţă că va contesta procedura la CCR VIDEO

UPDATE: Guvernul și-a asumat joi răspunderea, în ședința Parlamentului, pe modificarea legilor Justiției doar pe vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM, după ce a fost adoptată o lege care prevede prorogarea termenelor pentru pensionarea magistraților și trecerea de la completele de doi.

„Primul proiect de lege pentru care Guvernul își asumă răspunderea este Legea privind unele măsuri aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național (al Magistraturii – n.r.), deci practic, ar trebui să modificăm ca urmare a unor amendamente aduse”, a declarat premierul Ludovic Orban, joi, la ședința plenului reunit al celor două Camere.

Acesta a afirmat că Executivul a luat act de amendamentele propuse de parlamentari.

„Am acceptat amendamentul înaintat de domnul Cucșa şi partea de amendament formulată de domnul Cazanciuc prin care am scos din corpul legii cele două articole care se referă la prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru pensionarea anticipată a magistraţilor şi pentru trecerea de la completurile de doi la completurile de de trei. Am păstrat în corpul legii articolul care se referea la vechimea necesară pentru concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, deci am respins amendamentul domnului Cazanciuc”, a explicat el.

Astfel, forma finală este: „Lege privind unele măsuri aplicabile în 2020, referitoare la concursul de admitere la INM, formarea inițială profesională a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire al INM stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari.

Articolul unic are următorul cuprins: „Admiterea la INM pentru 2020, precum și formarea profesională inițială, examenul de absolvire al INM stgaiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, se organziează și se desfășoară potrivit prevederilor de la articolele 1-12 și 16 din OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la la concursul de admitere la INM, formarea inițială profesională a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire al INM stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, preum și modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind CSM, cu modificările ulterioare”.

Premierul a afirmat că angajarea era necesară, deoarece în cazu contrat, sistemul de Justiție ar fi fost grav afectat .

„Puteți înțelege de ce am decis să ne angajăm răspunderea pe un astfel de proiect de lege, pentru că dacă nu am fi făcut asta, cu siguranță, sistemul de Justiție ar fi fost grav afectat, iar accesul cetățenilor restrâns dramatic, iar disfuncționalitățile ar fi afectat grav proiectul de Justiție”, a conchis acesta.

Guvernul și-a mai asumat răspunderea pe abrogarea OUG 51 privind transportul județean care bloca decontarea transportului pentru elevi și legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat joi, după ce PSD a anunţat că va contesta la CCR două dintre legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în PArlament, că PSD arată că a rămas prizonier intereselor obscure ale baronior roşii.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că la începutul săptămânii viitoare ar putea adopta proiectul referitor la abrogarea OUG 114, pentru care Executivul îşi va angaja răspunderea.

„În cursul zilei de astăzi vom avea un prim proiect, vom analiza cu partenerii care au fost alături de noi în succesul moţiunii de cenzură şi au votat învestirea Guvernului şi vom aduce o formă. Vineri va fi probabil o primă citire şi, la începutul săptămânii viitoare, după ce parcurgem etapele necesare, vom adopta şi, evident, ne vom angaja răspunderea şi pentru abrogarea acestei ordonanţe ticăloase care a generat efecte economice catastrofale în economie”, a precizat Orban, joi, la Parlament

„PSD arată că a rămas prizonier intereselor obscure ale baronlor roşii pentru care s-a dat OUG 51. S-a pactizat cu transportatorii, care sunt obişnuiţi să efectueze curse fără să se adapteze la rigori”, a declarat Ludovic Orban, adăugând: „ÎÎ aştept cu interes să atace la CCR”. „Dacă nu ţi se pare urgent ţie, ca om care faci politică, să asiguri accesul copiilor la şcoală, înseamnă că nu înţelegi nimic din realitatea românească. PSD nu face altceva decât să facă în contnuare jocul baronilor roşii”, a afirmat prim-ministrul.

„PSD nu depune moţiune de cenzură”

UPDATE: „Nu luăm în calcul o moţiune de cenzură pe aceste trei legi, dar considerăm că există un conflict interinstituţional cât timp Guvernul îşi asumă răspunderea pe două legi care sunt în dezbatere. Parlamentul trebuie lăsat să funcţioneze. Vom sesiza CCR. Dacă nu se va rezolva, vom vedea ce va fi legat de moţiune”, a declarat Marcel Ciolacu la sediul Parlamentului.  

UPDATE: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, că două dintre proictele pe care Guvernul şi-a asumat răspundere sunt în procedură parlamentară, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natură constituţională. PSD va contesta la CCR legea care abrogă OUG 51/ 2019 şi legea care prorogă unele termene din justiţie. „Există un conflict juridic, atâta timp cât o lege există în Parlament, ea să fie asumată de Guvern”, a spus Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei comune a Camerei Deputaţlor şi Senatului.

„Cea cu plafoanele, este o lege premergătoare bugetului de stat. Din discursul primului ministru, am dedus că doreşte să vină şi cu asumarea răsunderii pe buget. Noi ne menţinem părerea că bugetul de stat este cea mai importantă lege, anual, care trebuie dezbătută în Parlament”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a afirmat că, dacă se va asuma răspunderea pe Legea bugetului, PSD va depune un proiect de lege pentru dublarea alocaţiilor copiilor. Ciolacu a mai afirmat că legile privind progarea unor termene din justiţie şi cea privind transportul sunt în procedură avansată în Parlament şi este posibil ca săptămâna viitoare să fie adoptate. „Nu înţelegem de ce s-a venit cu asumarea. Considerăm că este un conflict constituţional, atâta timp cât ele sunt în dezbatere parlamentară să vii cu asumarea. Cele două legi care sunt în dezbatere, noi vom sesiza”, a mai spus Ciolacu, apreciind că „trebuie să laşi Parlamentul să lucreze”. În schimb, Ciolacu a spus că PSD nu va depune moţiune de cenzură după asumarea răspunderii pe cele trei proiecte de legi.


UPDATE: „S-a încheiat şedinţa de Guvern înaintea angajării răspunderii Guvernului în Parlamentului pentru cele trei proiecte de lege pe care am anunţat că ne vom asuma răspunderea. (…) În ceea priveşte proiectul de lege pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea legilor justiţiei, au fost depuse o serie de amendamente la proiectul iniţiat de Guvern ca urmare a adoptării în procedură parlamentară a măsurilor privind prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor cu doi ani de zile şi cea legată de formarea completelor de judecată de la 2 la 3 la magistraţi. Astfel, grupul parlamentar al PNL a propus amendamentul de abrogare a acestor prevederi din proiectul de lege pentru care urmează să ne angajăm răspunderea şi a rămas în vigoare angajarea răspunderii Guvernului în ceea ce priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional de Magistratură”, a declarat Ionel Dancă, joi, la Palatul Victoria.

UPDATE: Parlamentarii USR au solicitat, joi, scăderea deficitul bugetar pentru anul 2020 de la 3,60% la 3%, depunând, în acest sens, un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul viitor, pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea, scrie agerpres.ro. Un alt amendament la acest proiect a fost depus de deputatul ALDE Andrei Dominic Gerea, care solicită însă creşterea deficitului bugetar la 3,95%.

Şi la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane au fost depuse amendamente din partea parlamentarilor.

PSD propune eliminarea textului din proiect care prevede că „recuperarea integrală a costurilor de exploatare, reabilitare şi dezvoltare să se facă prin tarife sau taxe suportate de către beneficiarii direcţi ai transportului şi prin finanţare de la bugetele locale”. În varianta actuală a legii în vigoare recuperarea costurilor se face „prin compensaţii acordate conform Regulamentului CE nr. 1370 din 2007. Potrivit social-democraţilor, „dacă nu apar compensaţiile, conform regulamentului, pentru anumite categorii sociale cum sunt elevii atunci transportatorii vor fi forţaţi să aplice măsuri de dumping”.


UPDATE:Executivul Orban se întâlneşte în şedinţă de urgenţă la guvern. Potrivit unor surse politice, liberalii vor să renunţe să îşi mai asume răspunderea pe prevederile din justiţie. Guvernul va renunța la asumarea răspunderii privind pensionarea anticipată a magistraților, după 20 de ani de activitate. De asemenea, Guvernul ar urma să renunțe și la măsura de amânare a creșterii de la doi la trei a numărului judecătorilor în completurile inferioare, după ce și aceasta a fost adoptată de Senat cu o zi în urmă.

În aceste condiții, din pachetul pe justiție cu care Guvernul Orban merge să își asume răspunderea în Parlament a mai rămas doar amânarea intrării în vigoare a majorăriii perioadei de pregătire la Institutul Național al Magistraturii, de la 2 la 4 ani.

UPDATE: Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a afirmat, joi, că Guvernul PNL, prin asumarea răspunderii în Parlament, „joacă cu mandatul pe masă”, miza fiind „una uriaşă, aceea de a scoate România la liman rapid”.

„La momentul actual, cea mai sănătoasă soluţie de legiferare este angajarea răspunderii Guvernului. Pentru că legea în cauză intră în vigoare numai după prezentarea sa în Parlament”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit senatorului PNL, „PSD a lăsat la toţi stâlpii de rezistenţă ai statului dinamită”. „Şi, evident, că bombele rămase de la guvernarea PSD trebuie dezamorsate. Nu peste o lună, nu la anul, ci cât mai urgent”, a susţinut Gorghiu.

Parlamentarii au termen până la ora 10:00 pentru a depune amendamente la cele trei proiecte de lege, amendamente care vor fi analizate şi eventual însuşite într-o şedinţă a Executivului programată de la ora 10:00.

La ora 12:00, este programată şedinţa Camerelor reunite, în care premierul Ludovic Orban va prezenta cele trei proiecte pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea: proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020; proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane; proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de lege. Plenul se reuneşte în şedinţe succesive de la ora 12:00

Cele trei legi au fost adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului, iar miercuri au fost trimise parlamentului pentru declanşarea procedurii de angajare a răspunderii.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că este posibil să scoată din pachetul de legi pe care-şi va asuma răspunderea prevederile privind prorogarea unor termene în justiţie, dar o decizie va fi luată în şedinţa de Guvern de joi.

„Noi am convocat şedinţă de Guvern pentru mâine, la ora 10.00, când expiră termenul până la care parlamentarii pot să depună amendamente la cele trei legi. (…) E posibil să nu mă includem în proiectul care vizează legile justiţiei decât acea prorogare de termen care vizează creşterea vechimii de la 2 ani la patru ani de zile. Este posibil, în schimb, să primim unele amendamente care pot să ducă la abrogare şi atunci vom discuta sau prorogarea termenului pentru o perioadă mai lungă. Nu pot să anticipez care vor fi amendamentele care vor fi depuse de parlamentari”, a declarat miercuri Ludovic Orban.

Anunţul său a venit după ce senatorii au decis, miercuri, în unanimitate, prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor, pana la 1 ianuarie 2022. De asemenea, a fost amânată, până la 1 ianuarie 2021, trecerea la completurile de trei judecători, la instanţele de apel.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Mușchiul Syntrichia caninervis, Candidat Promițător pentru Colonizarea Planetei Marte
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!