UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că până luni va decide forma în care va fi adoptat bugetul pentru anul 2020, fiind luate în calcul procedura parlamentară sau asumarea răspunderii. Orban afirmă că, în oricare dintre situaţii, orice amendament benefic va fi admis.
Ludovic Orban a anunţat, joi, că în cursul zilei va fi gata o primă variantă a bugetului pentru 2020 care va fi discutată cu partidele care susţin Guvernul, iar în cursul zilei de vineri va exista o primă lectură a documentului.
Întrebat dacă va angaja răspunderea Guvernului pentru Legea bugetului Orban a spus: „Obiectivul nostru este de a reuşi adoptarea bugetului de stat şi a Legii asigurărlor sociale până în 31 decembrie. Dacă constatăm că este posibil să atingem acest obiectiv prin dezaterea obişnuită în Parlament, vom apela la dezbatere”.
Orban a precizat că orice amendament adus Legii bugetului şi care este oportun va fi admis, indiferent de modul în care se a adopta legea.
„Orice amendament benefic pentru care există resurse şi aduce câştiguri pentru economie şi societate va fi acceptat”, a spus Orban.
Întrebat când va decide forma în care va fi adoptat bugetul, Orban a anunţat că „până luni”.
Dan Barna: Bugetul trebuie dezbătut în Parlament
Preşedintele USR Dan Barna afirmă că legea bugetului trebuie dezbătută în Parlament, considerând că ideea angajării răspunderii ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat pentru actual guvern, ci pentru cele care vor veni.
„Am discutat şi despre calendarul de adoptare a bugetului, despre buget în Parlament şi am spus foarte clar premierului Orban că poziţia USR este aceea că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea aceasta de eventuală angajarea a răspunderii este una care ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice Guvern viitor va putea să evite dezbaterea în Parlament a celei mai importante legi pentru că dacă vorbim de dezvoltarea României şi de cum funcţionează această ţară, bugetul este de departe cea mai importantă lege. Ţinen foarte mult ca principiul dezbaterii în comisiile parlamentare şi principiul dezbaterii în Parlament să fie respectat”, a afirmat liderul USR.
Nici UDMR nu este de acord cu asumarea răspunderii pe legea bugetului
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat la RFI că asumarea răspunderii pe buget ar reprezenta „un derapaj destul de serios”.
„Legea bugetului conţine anumite prioritizări, anumite priorităţi ale unui Guvern, dar legea bugetului este bugetul de stat, nu este a unui Guvern sau a altui Guvern, nu este a unei majorităţi sau unei Opoziţii, ci până la urmă, legea bugetului de stat este a tuturor şi trebuie să asigure nişte finanţări pe domeniile cele mai importante într-o ţară. Deci nu credem că e bine să se creeze acest precedent, pentru că până acum acest precedent nu a existat. Dacă s-ar crea acest precedent, în mod evident şi alţii peste un an, doi, cinci, zece vor veni şi vor spune că acest precedent s-a creat în 2019 şi de ce să nu-l folosim şi noi (…). Trebuie să avem o cultură politică şi un echilibru în ceea ce priveşte procedurile şi măsurile pe care sfera politică le foloseşte. Aici credem că ar fi un derapaj destul de serios de la acest echilibru şi această cultură politică la care tindem, în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe legea bugetului de stat”, a amia spus el.
Traian Băsescu, despre angajarea răspunderii Guvernului Orban pe buget: E un viol politic
„Nu e o smecherie. E ceva asemanator cu un viol. Bugetul trebuie discutat in Parlament, chiar dacă se trece în pas alergător. E un viol politic”, a declarat Traian Băsescu.