Restricţiile asupra vieţii publice vor continua pe termen nedefinit, până când numărul de noi cazuri de infectări cu coronavirus şi cel al deceselor vor scădea, a adăugat el.
„Oamenii trebuie să accepte realitatea amară că această problemă va rămâne cu noi mult timp şi că vom fi nevoiţi să trăim cu acest musafir nedorit în această perioadă”, a spus Rouhani.
OMS: Încrederea în vaccin este crucială pentru a stopa Covid-19
Detaliile despre noile restricţii, inclusiv despre sectoarele economice care vor fi afectate şi dacă vor fi impuse de asemenea şi interdicţii de circulaţie, vor fi anunţate de echipa de criză privind coronavirusul până la 21 noiembrie, a precizat preşedintele iranian.
Rouhani s-a opus în ultimele luni unei reveniri la lockdown-ul total impus la începutul anului, invocând considerente economice. Cu toate acestea, o înmulţire dramatică a numărului de noi cazuri în ultimele săptămâni a forţat aparent guvernul să îşi schimbe poziţia.
Bilanţul oficial al deceselor cauzate de pandemie în Iran este în prezent de peste 40.000, în timp ce numărul cazurilor de coronavirus confirmate până acum a ajuns la aproape 740.000. Cu toate acestea, capacitatea de testare este limitată, ceea ce înseamnă că numărul real de cazuri ar putea fi de două ori mai mare.
Iranul a înregistrat un nou record negativ în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 şi a anunţat luni peste 10.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus care au fost raportate într-un interval de 24 de ore, informează AFP.
Cu 10.463 de cazuri noi confirmate în intervalul duminică – luni, Iranul a depăşit un nou prag simbolic la doar trei zile după ce trecuse de 9.000 de cazuri într-o singură zi, potrivit statisticilor oficiale publicate de Ministerul Sănătăţii din această ţară.
În acelaşi interval, autorităţile sanitare iraniene au raportat 458 de noi decese cauzate de SARS-CoV-2, aproape la fel ca în ziua precedentă, când numărul deceselor zilnice a stabilit un nou record – 459 de morţi.
Iranul este cea mai afectată ţară din regiunea Orientului Apropiat şi Mijlociu de pandemia de COVID-19.
După anunţarea primelor cazuri în februarie, maladia COVID-19 a cauzat 38.749 de decese în această ţară dintr-un total de 692.949 de persoane infectate, conform statisticilor oficiale, pe care înşişi reprezentanţii statului iranian le consideră subevaluate.
Potrivit agenţiei de presă Irna, guvernatorul din Teheran, Anoushirvan Mohseni-Bandpey, a declarat luni că plasarea în carantină a capitalei ţării, cerută de mai mulţi experţi şi oficiali iranieni în aceste zile, nu mai reprezintă un subiect de actualitate după noile restricţii anunţate sâmbătă de autorităţile naţionale.
Aceste măsuri, care vor rămâne în vigoare pentru o lună, vizează închiderea activităţilor economice considerate neesenţiale (precum micile magazine – cu excepţia băcăniilor -, centrele comerciale, cinematografele şi sălile de sport) începând cu ora locală 18:00 la Teheran, în capitalele provinciilor iraniene şi în mai multe oraşe care au un număr mare de locuitori.