Sindromul bradului este o afecțiune mai puțin cunoscută, care poate transforma sărbătorile de Crăciun într-un adevărat coșmar. Bradul natural este alergen, prin mucegaiurile pe care poartă.
Alergia poate fi declanșată atât de mucegaiurile care se găsesc pe ace și trunchi, cât și prezența polenului în scoarța copacului. Astfel, poate apărea rinită, tuse, senzație de sufocare, nas înfundat, ochi iritați, lacrimi, astenie, dureri toracice și chiar și tulburări de somn.
Sindromul bradului de Crăciun a fost identificat de specialiști abia în 2011. În urma cercetării a zeci de eșantioane de scoarță și ace de pin, s-au descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, care pot declanșa crize de astm, strănut și rinite.
Mucegaiurile se dezvolă inițiat în copac, în aer liber, iar apoi, când este adus în casă, bacteriile profită de căldură pentru a se înmulți – o explicație în plus pentru înmulțirea cazurilor de boli respiratorii în perioada sărbătorilor.
Specialiștii și-au dat seama relativ recent de acest pericol. În 2011, alergologul Lawrence Kurlandsky a publicat un studiu asupra fenomenului în Analele de Alergie, Astm și Imunologie, o publicație americană de specialitate. El a analizat 23 de eșantioane de scoarță și ace de pin și a descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, toate cu potențial de a declanșa crize de astm, strănut și rinite.
Mucegaiurile se dezvoltă în prealabil pe copac încă din momentul cultivării sale în aer liber, iar apoi profită de interioarele calde pentru a prolifera.
Potențialul alergen al pomilor de Crăciun poate fi una dintre explicațiile înmulțirii cazurilor de boli respiratorii în perioadele de sărbători. La aceasta se poate adăuga și potențialul alergenic al unor produse de conservare, pulverizate pe brazi, cum ar fi zăpada artificială, atrag atenția medicii.
O altă soluție ar fi spălarea bradului afară cu jet de apă, acolo unde este posibil. Tot afară trebuie lăsat să se usuce, apoi trebuie plasat într-un loc unde persoanele sensibile nu sunt expuse direct.
Mai este, evident, soluția brazilor artificiali.
În ultimii ani au apărut și alte idei, mai „ecologice”: brazii desenați pe un perete, brazii făcuți din cărți, din butuci de lemn, din perne sau din alte materiale textile. Cu imaginație, puteți avea un brad original. Singurul aspect mai greu de înlocuit – mirosul specific.