„Deja este programată de două – trei zile o întâlnire cu grefierii vineri, la Ministerul Justiţiei. Vom fi deschişi spre dialog. Am avut o relaţie bună cu grefierii în ceea ce priveşte politica legislativă şi toate aspectele care ţin de activitatea lor. Ştiu că sunt multe probleme de rezolvat şi îi vom asculta, vom vedea ce facem”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, la intrarea în CSM, conform Agerpres.
Predoiu a afirmat că Guvernul încearcă să scoată activitatea administrativă a ţării dintr-un impas creat de politica Partidului Social Democrat.
„Trăim momente dificile datorită unor cauze pe care nu Partidul Naţional Liberal le-a generat, nu acest Guvern le-a generat, acest Guvern, cu care sunt solidar, a încercat să scoată activitatea administrativă a ţării dintr-un impas în care l-a dus politica Partidului Social Democrat – şi în ceea ce priveşte finanţele ţării – făcute praf şi în ceea ce priveşte legislaţia justiţiei, făcută praf, şi în ceea ce priveşte coeziunea sistemului judiciar – făcută praf. Încercăm, nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluţiile”, a arătat Cătălin Predoiu.
El a ţinut să sublinieze că este solidar cu prim-ministrul Ludovic Orban şi cu Guvernul din care face parte „în încercarea de a redresa o situaţie grav avariată de guvernarea PSD”.
„Aceste cauze vin din trecut, situaţia de azi nu s-a creat peste noapte, sunt multe lucruri care au contribuit la această criză, poate şi frământările din sistemul judiciar, poate şi lipsa de coeziune din sistemul judiciar, poate şi excesele care au fost în anumite cazuri care au fost mediatizate în exces în ceea ce priveşte drepturile salariale. Şi toate acestea au alcătuit un cocktail pe care vechea guvernare nu numai că nu l-a tratat, nu l-a rezolvat – cocktail de probleme, şi l-a acutizat prin lipsă de implicare şi prin ascunderea problemelor grave de sistem, de structură”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) anunţă că peste 6.000 de grefieri vor ieşi, miercuri, în faţa instanţelor şi parchetelor din ţară pentru a protesta în legătură cu abrogarea pensiilor de serviciu.
Sindicatul susţine că, deşi în şedinţa din data de 10 decembrie Comisia de muncă şi protecţie socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale şi de serviciu, pentru ca Guvernul să-şi exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiaşi comisii în data de 17 decembrie.
Sindicaliştii precizează că Ministerul Justiţiei, prin secretarul de stat prezent în Comisie, şi-a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, însă proiectul de abrogare a pensiilor speciale a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii raportului de către Comisie, să fie votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.
„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze o primă acţiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete, dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, mai spune sindicatul.