Violeta Alexandru a spus că, în ceea ce priveşte pensiile, fondurile sunt dimensionate astfel încât să ajungă pentru creşterea pensiilor, fiind prevăzută în fila de buget o creştere cu 23, 42% adică un buget 86,5 miliarde de lei.
„Sunt prinse aici şi sumele necesare pentru ajutoarele de deces, pentru tot ce înseamnă accidente de muncă, pentru biletele de tratament pentru pensionari şi toate celelalte cheltuieli necesare”, a spus ministrul Muncii.
La capitolul bunuri şi servicii din bugetul asigărilor sociale de stat, este o creştere de 17,96%, inclusiv pentru cheltuileli de transmitere a pensiilor către pensionari.
Ea a spus că au fost prevăzute cheltuieli suplimentare pentru investiţii, pentru infrastructura soft, „tot ce înseamnă platformele care astăzi ne creează o serie de probleme”, pentru calculul pensiilor.
Pensia minimă va fi plafonată anul viitor la 704 lei. Ministrul Muncii a declarat că va încerca o majorare a acesteia la rectificarea bugetară.
„Cu privire la pensia minimă, în acest moment plafonul este acelaşi din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi. Vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii şi pentru care statul găseşte totuşi îndreptăţit să acorde o sumă pentru acoperirea …. e adevărat, insuficientă pentru nevoile acestor oameni… Principiul pe care îl aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensii se axează pe contributivitate, acesta este principiul corect pe care ne axăm pe toate estimările pe care le-am prins în buget”, a explicat Violeta Alexandru.