Lupta electorală va începe pentru ARD prin două manifestaţii: lansarea candidaţilor şi prezentarea programului de guvernare. Ambele evenimente se vor derula la începutul lunii noiembrie, pregătirile urmând să înceapă săptămâna viitoare.
Cea mai mare problemă a liderilor ARD a fost alegerea unor spaţii pe măsura planurilor. Căci, din start, PDL şi aliaţii săi au dorit să organizeze cele două evenimente în totală contrapondere cu mitingul USL de pe Arena Naţională.
Conform discuţiilor care au avut loc marţi dimineaţă în Modrogan, Opera Naţională din Bucureşti este destinaţia preferată de către preşedintele PDL Vasile Blaga. Pe lângă simbolul cultural, clădirea din centrul Capitalei a fost aleasă datorită capacităţii de aproape 900 de locuri, în condiţiile în care la eveniment sunt aşteptate 800 de persoane.
Numărul de locuri a fost principalul impediment pentru a alege ca gazdă a evenimentului Ateneul Român. Clădire- simbol a Bucureştiului, Ateneul a fost propunerea discutată iniţial de către co-preşedinţii ARD, însă capacitatea de aproximativ 400 de persoane, nu s-a încadrat în calculele privind invitaţii, au precizat pentru ROMÂNIATV.NET surse din conducerea PDL.
Dacă în privinţa lansării oficiale a candidaţilor alianţa formată din PDL, PNŢCD şi FC a discutat cele două variante: Opera Naţională şi Ateneul Român, pentru prezentarea programului de guvernare s-a convenit fără prea multe dezbateri că locul potrivit este Biblioteca Centrală Universitară. Mai exact, aula corpului Fundaţie, aflat vizavi de Palatul Regal. Alegerea BCU este una firească nu doar prin prisma mesajului ci şi a faptului că directorul instituţiei este un apropiat al PDL. Mireille Rădoi, directorul BCU, numită în funcţie în timpul mandatului de ministru al Educaţiei al lui Daniel Funeriu, este fost membru al Organizaţiei PDL Bucureşti. Mai mult, Rădoi a derulat anul trecut chiar un parteneriat cu organizaţia de tineret a filialei din care provine.
Pentru lansarea programului de guvernare există însă şi o variantă de rezervă: aula unei universităţi bucureştene. În cazul în care se va apela la această variantă, PDL va face prima propunere Universităţii din Bucureşti (UB), al cărei rector este un apropiat al ARD. De altfel, Mircea Dumitru a fost prezent în urmă cu exact doi ani la lansarea Fundaţiei Creştin-Democrate, eveniment organizat de către Theodor Baconschi la… Ateneul Român.
Comisia de Etică, mica piedică în stabilirea listelor finale
Până la lansarea candidaţilor, ARD trebuie mai întâi să definitiveze lista celor cu care se va prezenta în faţa electoratului. Finalizarea listelor electorale a fost întârziată cu o săptămână din cauza evaluărilor la care a lucrat Comisia de Etică. Practic, cei cinci membri ai comisiei conduse de către Monica Macovei au avut de verificat peste 400 de candidaturi. Treizeci şi două de dosare au fost respinse, iar pentru douăsprezece dintre acestea s-au găsit rapid înlocuitori, astfel încât deocamdată rămân discuţii deschise pentru douăzeci locuri.
Singurul nume sonor printre candidaţii care au primit aviz negativ este cel al lui Petru Movilă. Fostul şef al Organizaţiei PDL Iaşi nu a putut trece cu brio de testul comisiei „Macovei” întrucât este cercetat penal de către procurorii DNA într-un dosar în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Concret, Petru Movilă este acuzat că în urmă cu trei ani l-ar fi rugat pe şeful Poliţiei Rutiere Iaşi să nu-i suspende permisul de conducere unui prieten de-ai săi.
Surse din conducerea PDL au precizat pentru ROMÂNIATV.NET că toţi cei 32 de candidaţi respinşi provin din rândurile democrat-liberalilor. PNŢCD a avut iniţial un singur dosar respins, însă în acest caz s-a ajuns la concluzia că probele nu au fost relevante.
Lista finală a candidaţilor urmează să fie stabilită până sâmbătă.