Contrar aparenţelor, activităţile care stimulează din punct de vedere mental şi social, despre care se credea că menţin creierul în cea mai bună formă posibilă, nu au niciun fel de efect major împotriva procesului de micşorare a creierului, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Neurology.
Cu alte cuvinte, dacă dorim maximizarea capacităţilor noastre de a juca şah, este mai bine să ne alegem un adversar care stă în cealaltă parte a oraşului şi să mergem pe jos sau să alergăm până la el, scrie Agerpres.
La acest studiu de dimensiuni ample, bazat pe imagistică cerebrală, au participat 600 de voluntari din Scoţia, cu vârste între 70 şi 73 de ani. Studiul a identificat corelaţii puternice şi directe între creşterea intensităţii activităţii fizice şi scăderea procentului de micşorare a creierului.
„Persoanele de peste 70 de ani care fac mai multe exerciţii fizice, inclusiv mersul pe jos de mai multe ori pe săptămână, au creierul mai protejat de micşorare şi prezintă mai puţine semne ale îmbătrânirii cerebrale decât persoanele care nu fac mişcare„, explică coordonatorul studiului, Alan J. Gow de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia. „De cealaltă parte, studiul nostru nu a identificat niciun fel de beneficiu privind stoparea micşorării creierului din activităţile care stimulează gândirea”, după cum am putut observa în cei trei ani de zile în care s-a desfăşurat studiul”, a mai adăugat el.
Alan J. Gow a mai precizat că nu a reuşit să identifice cauzele biologice pentru care exerciţiile fizice ajută atât de mult creierul să se menţină, la vârste înaintate.
„Pentru a răspunde tuturor întrebărilor care se ridică după acest studiu avem nevoie de alte studii, la scară şi mai mare, care să examineze în detaliu efectele activităţii fizice”, pentru a determina care factori sunt răspunzători de fiecare efect produs, mai susţine el.
De asemenea, atât activităţile fizice cât şi cele mentale au numeroase alte beneficii – primele prevenind îmbolnăvirile cronice, iar cele din urmă eliminând stările de depresie şi de oboseală – aşa că medicii ne îndeamnă ca, indiferent de vârstă, pe cât posibil, programul nostru zilnic să abunde în ambele tipuri de activităţi.