Sunt zvonuri că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să plece definitiv de la Kremlin

Un comentariu enigmatic al lui Vladimir Putin, joi, despre o limitare a numărului de mandate prezidenţiale a relansat speculaţii cu privire la plecarea sa definitivă de la Kremlin în 2024, relatează AFP.
Iulian Tudor
19 dec. 2019, 21:05
Sunt zvonuri că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să plece definitiv de la Kremlin

Este o tradiţie anuală ca, în cursul conferinţei sale de presă-maraton, preşedintele rus să fie întrebat despre viitorul său. De această dată, o întrebare despre o revizuire a Constituţiei şi interdicţia exercitării a mai mult de ”două mandate consecutive” a repus subiectul pe tapet.

”Ceea ce am putea face cu privire la aceste mandate este să suprimăm calificativul «consecutive» cu privire la funcţia prezidenţială”, a spus el.

Suprimarea acestui termen ar însemna interzicerea oricărei întoarceri la Kremlin după 2024, data la care îi expiră actualul al doilea mandat consecutiv. Astfel, Putin nu va mai putea pleca de la preşedinţie şi să se întoarcă, aşa cum a făcut în 2012, după ce a fost premier timp de patru ani (2008-2012), potrivit news.ro.

”Avem două mandate succesive, servitorul dumneavoastră credincios face cele două mandate, iar apoi pleacă din funcţie, apoi el are dreptul să revină în funcţia de preşedinte, pentru că nu mai este vorba despre două mandate consecutive”, a explicat şeful statului rus. Acest fel de alternanţă ”deranjează anumiţi politologi, actori din societate”, a declarat el, în această a 15-a mare conferinţă de presă la care au asistat 1.800 de jurnalişti.

Până acum, Vladimir Putin spunea că ţine la formularea cu privire la cele două mandate consecutive.

El a evocat, de asemenea, posibilitatea unei consolidări a puterilor Parlamentului în mod ”foarte prudent” şi în urma unei ”discuţii aprofundate în societate”. ”Nu trebuie să ne grăbim prea tare. Discuţia este în curs, iar eu o voi urmări şi eu să văd cum evoluează”, a adăugat el, după conferinţă.

În urma ultimei sale realegeri, în 2018, circulă speculaţii cu privire la intenţiile sale cu privire la perioada de după 2024. Unii îi atribuie intenţia de a păstra puterea, prin noi funcţii care rămân de definit, iar alţii intenţia de a redeveni provizoiu premier. În orice caz, Putin nu a promovat un potenţial succesor. Iar Kremlinul a apreciat, până acum, prematur să evoce problema, informează news.ro.

Şefa televiziunii RT, finanţată de statul rus, Margarita Simonian, consideră că declaraţiile lui Vladimir Putin semnalează că acesta a hotărât să părăsească preşedinţia. ”Dacă se întreabă cineva dacă liderul va efectua un nou mandat prezidenţial, el nu o va face”, a scris ea pe Twitter.

Publicaţia online The Bell estimează că declaraţia cu privire la mandatele consecutive este ”declaraţia cea mai importantă pe care Putin a făcut-o azi (joi)”. Rusia din 2000 şi cea din 2019 ”sunt două ţări diferite”, a notat Putin. Potrivit institutului public Vtsiom, 70,2% dintre ruşi au încredere în Vladimir Putin.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Beyoncé Permite Folosirea Melodiei ‘Freedom’ în Campania Lui Kamala Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!