Nivelul radiațiilor emise de antenele de pe Casa Presei este principalul motiv pentru care angajații Consiliului Concurenței primesc spor pentru condiții de muncă vătămătoare, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. Și angajații agenției de presă Agerpres, care lucrează în aceeași clădire, primesc acest așa numit ‘spor de antenă’. Sporul de condiții vătămătoare, care include și expunerea la radiații electromagnetice, îl au prin lege angajații din sectorul bugetar. Culmea este că autoritatea națională care monitorizează nivelurile radiațiilor telecom asigură că acestea sunt de sute și mii de ori mai mici decât limitele legale.
Acest spor de condiții vătămătoare, pe care unii bugetari îl numesc ‘spor de antenă’, îl au spre exemplu și angajații Agenției naționale de presă – Agerpres, care lucrează în aceleași corpuri de clădiri de la Casa Presei. Dar nu sunt singurii. Sporul este reglementat de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care se aplică personalului din autorități și instituții publice, respectiv Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul, Ministerele etc.
Sporul pentru condiții vătămătoare, include expunerea la radiațiile electromagnetice, fără a se rezuma doar la acesta, după cum reiese din imaginea de mai jos care reglementează situația salariaților din instituțiile publice de cultură.
Astfel, la Consiliul Concurenței, sporurile de condiții vătămătoare la nivelul lunii septembrie 2019 erau cuprinse între 316 lei brut (în cazul unui șofer al cărui salariu brut era de 2897 de lei) și 2262 de lei brut (în cazul unui director general al cărui salariu brut primit era de 15.076 de lei).
La Camera Deputaților, un muncitor necalificat angajat la Parlament putea primi un spor de condiți vătămătoare de 350 lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 2553 de lei), în timp ce un secretar general primea un spor de condiții de muncă vătămătoare de maxim 3029 de lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 20.194 de lei)
e de altă parte, când vine vorba de cât de periculoase ar fi radiațiile antenelor telecom pentru populație, ANCOM, autoritatea națională care monitoziează nivelurile câmpurilor electromagnetice susține că nu există niciun pericol.
Guvernul PNL condus de Ludovic Orban își va angaja răspunderea luni, 23 decembrie, asupra unui proiect de lege prin care sunt eliminate anumite prevederi ale controversatei OUG 114/2018. Guvernul propune inclusiv modificarea modul de calcul al sporului pentru condiții vătămătoare.
Dacă până acum acest spor se acorda în procent de 15% din salariul brut primit de bugetari la ministerele ori instituțiile publice unde lucrau, Guvernul propune acum ca acest spor de condiţii vătămătoare să fie în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată.
În condițiile în care salariul de bază minim brut pe ţară va fi anul viitor de 2.230 de lei, practic, toți bugetarii vor avea același spor de 557 de lei brut.