UPDATE: Klaus Iohannis depune jurământul la începutul celui de-al doilea mandat şi adresează un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.
„Dragi români, preiau cu multă emoţie al doilea mandat de preşedinte, profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată. (…) Votul reprezintă cel mai puternic instrument pentru a indica drumul pe care vrem ca ţara noastră să-l parcurgă”, a spus Iohannis, în cuvântul de inaugurare a noului mandat de preşedinte al României.
Preşedintele s-a referit şi la jurământul rostit, spunând că „destinul românilor rezidă în forţa creatoare a neamului nostru”.
„Vă asigur că voi fi preşedintele tutuor românilor, atât al celor care m-au votat şi susţinut, cât şi al celor care au avut altă opţiune. Sunt convins că avem multe lucruri în comun. Nu există mai multe Românii, ci o singură Românie care ne aparţine tuturor şi căreia îi aparţinem”, a afirmat el.
Doar împreună vom reuşi, a adăugat preşedintele, care a spus că nu a existat niciun obiectiv major realizat fără implicarea majorităţii românilor.
„Dincolo de progresele evidente, bilanţul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul ţării. Trebuie să depăşim marasmul veşnicei perioade de tranziţie”, a spus Iohannis.
El a mai afirmat că oamenii s-au săturat de atâtea schimbări fără finalitate care nu au produs rezultatele scontate şi că este momentul unei noi etape de dezvoltare a României.
„Obiectivul meu este de a construi o ţară prosperă, un stat funcţional, în care legea este egală pentru toţi. O voce puternică în Europa şi în lume, o ţară care-şi promovează valoarea”, a mai spus Iohannis.
UPDATE: Parlamentul s-a reunit, sâmbătă, în şedinţa solemnă în care preşedintele Klaus Iohannis depune jurământul pentru al doilea mandat în fruntea statului.
Şedinţa a început cu intonarea Imnului naţional.
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, citeşte hotărârea prin care a fost validată alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Preşedintele Klaus Iohannis, reales pentru un nou mandat de cinci ani, depune jurământul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Şedinţa solemnă începe la ora 14.00, când preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, citeşte hotărârea prin care a fost validată alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte.
Şeful statului depune jurământul la începutul celui de-al doilea mandat şi va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului, informează news.ro.
În cadrul cereoniei va fi citită Declaraţia Parlamentului cu privire la depunerea jurământului, iar Patriarhul Daniel va binecuvânta învestirea preşedintelui.
La evenimentul solemn au fost invitaţi foştii preşedinţi Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, dar şi premierul, miniştrii, judecătorii CCR, reprezentanţii Casei Regale, dar şi reprezentanţi ai iferitor culte religioase
Au mai fost invitaţi şefii unor instituţii, între care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Avocatul Poporului, şefii SPP, STS, SRI şi SIE, dar şi guvernatorul BNR, MUgur Isărescu.
Vor mai lua parte la ceremonie şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.
Curtea Constituţională a României a validat, în 28 noiembrie, rezultatul alegerilor prezidenţiale, într-o şedinţă solemnă, potrivit news.ro.
Potrivit articolului 82 din Constituţie, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de alegători, reprezentând 66,09% dintre cei care s-au prezentat la urne.
Numărut total al alegătorilor care au votat în al doiea tur de scrutin a fost 10.031.762, reprezentâmd o prezenţă de 54,86%.