Medicul-erou nu a scăpat de probleme nici după transferul la clinica din Belgia. Ministerul Sănătății a făcut un anunț despre starea de sănătate a medicului de gardă de la secţia ATI COVID de la Spitalul din Piatra Neamţ care a fost transferat la un spital din Belgia. Medicul-erou Denciu a suferit arsuri de gradul 4 în timp ce încerca să-i salveze pe pacienţii din secţia afectată de incendiu. Din nefericire, medicul este în continuare în stare gravă.
„Membrii echipei medicale care tratează pacientul român au precizat că, după internarea şi evaluarea pacientului, au fost întreprinse toate procedurile specifice bolnavilor arşi grav. Pacientul este în continuare în stare gravă. În cursul zilei de 17 noiembrie va fi efectuată o examinare specifică (scaner) pentru a se cunoaşte cu exactitate profunzimea arsurilor”, afirmă sursa citată.
Potrivit MS, echipa medicală a prezentat soţiei pacientului, în cadrul unei convorbiri telefonice, starea acestuia, elemente „relevante” privind rezultatul evaluării medicale şi tratamentul aplicat în ultimele 24 de ore.
Totodată, a fost stabilită şi modalitatea de dialog direct, telefonic, cu familia bolnavului, ori de câte ori este nevoie.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat luni că starea de sănătate a medicului Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii de la Spitalul din Piatra Neamț, este stabilă.
„A ajuns ieri, în jurul orei 12.00. S-a efectuat o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în tratament. Trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură și un protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi. Seara la 18 avem niște informări pe care le face corpul medical de acolo”, spune Nelu Tătaru.
Medicul-erou Cătălin Denciu, rănit grav în urma incendiului care a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean din Neamț, a fost transferat duminică la un spital din Belgia. El a suferit numeroase arsuri după ce a intrat în secția cuprinsă de flăcări, încercând să-i salveze pe pacienții intubați.
Medicul-erou va primi titlul de cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț. Decizia va fi luată în ședința extraordinară a Consiliului Local programată luni.
Soția acestuia a declarat, pentru Antena 3, că medicul Cătălin Denciu este, în prezent, sedat, iar starea lui este în continuare critică. Soția sa așteaptă ca starea lui să fie stabilizată pentru a putea merge și ea la spitalul din Bruxelles.
”Fiecare zi este o bătălie câștigată”
Cu privire la evoluția stării de sănătate a medicului, Alina Denciu a declarat că este ”prematur de spus”.
”Cu răbdare… Fiecare zi este o bătălie câștigată”, a spus soția lui Cătălin Denciu.
Aceasta a mai declarat că a reușit să vorbească puțin cu el înainte să fie transferat la Bruxelles.
”Da, am vorbit cu el. Nu l-am întrebat ce s-a întâmplat, nu asta era în gândul meu. Atât mi-a spus: ”Alina, eu o să fiu bine! Ceilalți ardeau!”, a spus Dr. Alina Denciu, soția medicului-erou.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că în afara medicului care a suferit arsuri extrem de grave, nu există alţi răniţi în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.
Soția medicului ars și trimis în Belgia, ultimele discuții cu bărbatul: ‘Era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo. Îmi spunea: eu sunt bine, ceilalţi ardea
Soţia medicului ars a povestit pentru Observator despre primele momente în care a putut lua legătura cu acesta şi despre groaza pe care doctorul Cătălin Denciu a trăit-o în încercarea de a-i salva pe cei bolnavi.
„Pentru mine nu contează, exact asta i-am spus înainte de a pleca, nu avem nevoie de un erou, avem nevoie de un soţ, un tată. Ştiu că şi-a făcut meseria asta şi sper să şi-o facă în continuare cu dedicaţie, prea multă dedicare uneori pentru ce oferă sistemul medicla din ţara noastră. Era încrezător, el era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo, îmi spunea încontinuu: „Eu sunt bine, eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau”. Are mâinile arse, era înfăşurat în folie protectoare. A fost o chestiune de secunde, de groază, carnagiu ce a fost acolo”, a povestit soția medicului erou.
Parchetul General anunţă că a fost dispusă prelevarea de probe ADN pentru stabilirea identităţii a cinci dintre victimele incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, iar cercetarea la faţa locului a fost finalizată. De asemenea, procurorii precizează că au fost deja audiate mai multe persoane.
Procurorii Parchetului General au transmis, luni, printr-un comunicat de presă, mai multe detalii despre urmărirea penală declanşată în urma incendiului de la secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ.
”În vederea completării probatoriului, pentru asigurarea aflării adevărului cu privire la toate împrejurările cauzei, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ efectuarea unei percheziţii la sediul şi anexele Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. În temeiul mandatului emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, în seara zilei de 15 noiembrie 2020, sub coordonarea procurorilor, a fost efectuată percheziţia fiind ridicate înscrisuri necesare stabilirii împrejurărilor producerii incendiului”, au transmis procurorii.
Potrivit acestora, a fost finalizată cercetarea la faţa locului cu sprijinul experţilor în construcţii şi a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani, Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Investigaţii Criminale şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.
”S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identităţii a cinci dintre persoanele decedate. Au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor. Au fost efectuate audieri de martori. Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis Parchetul General.
Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a preluat ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, fiind deschis un dosar penal in rem pentru ucidere şi vătămare din culpă.
În urma incendiului, zece persoane au murit şi mai multe au fost rănite, între carepatru cadre medicale.