Armata SUA a efectuat „atacuri defensive” în Irak şi Siria împotriva miliţiilor Hezbollah. Reacţie dură a Iranului

Armata Statelor Unite a efectuat "atacuri aeriene defensive" în Irak şi Siria împotriva miliţiilor Hezbollah, a anunţat Pentagonul duminică, la două zile după ce un contractor civil american a fost ucis într-un atac cu rachete împotriva unei baze militare irakiene, transmite Reuters.
Alina Costache
30 dec. 2019, 04:26
Armata SUA a efectuat

UPDATE: Iranul condamnă atacurile aeriene ale Statelor Unite în Irak şi în Siria contra Brigăzii Hezbollah (Kataïb Hezbollah), o grupare susţinută de Teheran, relatează Reuters.

„Agresiunea militară americană a teritoriului irakian şi contra forţelor irakiene este condamnată ferm drept un exemplu evident de terorism (…), iar Iranul o condamnă ferm”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Statele Unite au lansat duminică raiduri „decisive” în Irak şi Siria împotriva unor ţinte aparţinând grupării Brigăzile Hezbollah, ca represalii faţă de un atac, vineri, al unor membri ai acestei grupări armate proiraniene, soldat cu moartea unui american.

Atacurile au vizat instalaţii aparţinând Brigăzilor Hezbollah – una dintre facţiunile care susţin Iranul – şi Al-Hashd al-Shaabi (Forţele Mobilizării Populare) – o coaliţie paramilitară formată cu scopul de a lupta împotriva jihadiştilor, integrată în forţele de securitate irakiene.

Al-Hashd al-Shaabi a anunţat un bilanţ de 19 morţi – combatanţi şi comandanţi – şi 35 de răniţi în atacurile aeriane americane efectuate în vestul provinciei deşertice al-Anbar, care se întinde de la Bagdad şi până la frontiera siriană.

Pentagonul a anunţat că a avut ca ţintă trei locaţii ale grupării musulmane şiite din Irak şi două din Siria. Locaţiile respective includeau unităţi de stocare de armament şi centre de control ale grupării utilizate de grupare pentru plănuirea şi executarea de atacuri împotriva forţelor de coaliţie.

Statele Unite au acuzat Hezbollah de un atac produs vineri, cu peste 30 de rachete, în care a fost ucis contractorul amercian şi răniţi patru membri ai armatei americane şi doi ai forţelor de securitate irakiene, în apropiere de oraşul bogat în petrol Kirkuk.

„Ca răspuns la atacurile repetate ale Hizbollah împotriva bazelor irakiene care găzduiesc forţele coaliţiei Operation Inherent Resolve (OIR), forţele Statelor Unite au efectuat atacuri defensive de precizie…care vor reduce capacitatea Hezbollah de a efectua atacuri viitoare împotriva forţelor de coaliţie OIP”, a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Surse din armata irakiană au spus că în urma atacurilor de duminică au fost ucişi 18 luptători ai miliţiei, iar peste 50 au fost răniţi.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu toți românii care au rate și credite. Veștile sunt excelente de la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen și CEC Bank. IFN-urile nu mai au voie să facă așa ceva. Milioane de clienți respiră ușurați
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Acțiunile Crowdstrike scad cu aproape 15% după o eroare de securitate care a provocat haos global
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'