UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a spus, luni, că nucleul de management al calității din Spitalul Clinic de Urgentă București analizează decizia ANMCS, precizând că este suspendat doar proecesul de acreditare al instituției, iar pacienții nu sunt afectați.
„Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a suspendat procesul de acreditare al spitalului, nu activitatea spitalului. Nucleul de management al calității din spital se va întâlni și va stabili ce avem de făcut, în urma acestei suspendări. (…) Spitalul Floreasca urma să fie acreditat anul viitor. Acum s-a suspendat acest proces de acreditare. Vom transmite un comunicat de presă”, a spus Oprița.
UPDATE: Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată, după vizita ministrului Sănătății. Victor Costache a afirmat că a găsit o cascadă de nereguli, anunţă România TV.
Acreditarea Spitalului Floreasca din Capitală a fost suspendată, luni, de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), la urmare a faptului că o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operație, potrivit unui anunț făcut de instituție. Pacienţii vor fi redirecţionaţi către alte spitale.
„Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune până la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării”, anunță autoritatea într-un comunicat publicat pe site.
”Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București”, se arată în comunicatul ANMCS.
Potrivit sursei citate, suspendarea acreditării unităţii sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.
”În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează şi transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării. Acest plan trebuie să conţină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară şi termenul de îndeplinire a măsurii”, se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităţilor.
Încetarea suspendării acreditării unităţii sanitare se constată prin ordin al Preşedintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităţilor cuprinse în planul de măsuri.
”Remedierea deficienţelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiţia obligatorie în vederea iniţierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti în cadrul ciclului II de acreditare. Menţionăm că Ministrul Sănătăţii a fost informat despre decizia de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a dat asigurări că echipele ministerului „lucrează pentru aflarea adevărului”, în cazul femeii de la Spitalul Floreasca care a fost arsă în timpul unei operaţii.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, luni, la ieşirea din Spitalul Floreasca, că ministerul va finaliza la începutul săptămânii viitoare ancheta în cazul femeii care a fost arsă în timpul unei intervenţii chirurgicale, iar ulterior a murit.
„Din păcate, după cum ştiţi, pacienta a decedat ieri seară şi vrem să transmitem condoleanţele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave şi vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-un spital din România şi să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului. Am trimis Corpul de Control din primul moment în care am aflat, Inspecţia Sanitară de Stat, Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat şi a demarat ancheta. Vom avea un raport final la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Costache.
„După cum ştiţi, Liliana, pacienta, a decedat ieri seară, s-a schimbat încadrarea cazului şi Poliţia Capitalei şi Parchetul s-au autosesizat. Este o anchetă în curs datorită situaţiei create şi vom aştepta rezultatul anchetei. Ce pot să vă spun este că echipa noastră va finaliza ancheta la începutul săptămânii viitoare şi vă promit că vom organiza cu toţii o conferinţă de presă şi veţi primi toate detaliile care sunt de resortul Ministerului Sănătăţii, a afirmat Costache.
El spune că a discutat cu o parte din echipa medicală care a efectuat intervenţia chirurgicală respectivă. „Doar o parte din echipă era prezentă la spital, m-am întâlnit cu managerul şi cu directorul medical, mai sunt încă multe întrebări de pus care vor fi puse de către colegii noştri”, a spus ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă Mircea Beuran a fost audiat, Victor Costache a răspuns: „A fost audiat de Corpul de Control şi de Inspecţia Sanitară de Stat”.
Ministrul Sănătăţii a precizat că un asemenea incident trebuie raportat imediat. „Există nişte protocoale standard care sunt elaborate şi de către ANMCS, este un eveniment deosebit de grav, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată şi care trebuie raportat imediat. De asemenea, aceste evenimente sunt din fericire deosebit de rare şi o să vă dau mai multe detalii săptămâna viitoare. Nu sunt muşamalizate, nu pot fi muşumalizate”, a mai afirmat Costache.
Ministrul a mai spus că imaginile legate de acest incident sunt analizate cu atenţie şi au fost vizualizate de mai multe ori. Victor Costache a precizat că sala unde a avut loc evenimentul arată normal, iar aparatul respectiv a fost ridicat de către anchetatori.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că dezinfectantul pentru mâini nu se foloseşte pentru operaţii şi cel care l-a utilizat trebuie tras la răspundere.