Într-un prim interviu acordat în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare împotriva COVID postului locotenent colonelul medic Valeriu Gheorghiță (în vârstă de 38 de ani), spune că la stabilirea priorității la imunizare s-a ținut cont în primul rând de nevoile statului de a proteja sectoare vitale și nu a anumitor persoane: „Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În acelai timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății.”
Strategie vaccinare. În etapa a doua, ar putea fi testate toate persoanele din grupele de risc la orice boală contagioasă: bătrâni, copii mici. Abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației. Pe mai multe pagini de Facebook au apărut deja adrese oficiale din instituții precum Ministerul Fondurilor Europene în care șefii sunt rugați să afle de la salariați dacă vor sau nu să se vaccineze.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 explică aceste adrese care circulă deja în instituțiile publice:
„S-a trimis o adresă către toate ministerele și respectiv instituțiile aflate în subordinea lor, de identificare și de definire a acelor activități esențiale și respectiv a numărului de persoane care deservesc activitățile esențiale. Noi nu ne apucăm să vaccinăm funcționari publici în momentul de față.”
România a rezervat până acum, în baza mecanismului Uniunii Europene, vaccinuri pentru aproximativ 10 milioane concetățeni, adică pentru aproximativ jumătate de populație.
Statul așteaptă acum să vadă câți români vor accepta să se vaccineze: „Dacă vorbim de 70% imunitate colectivă, atunci trebuie să avem 80% nivel populațional imunizat.”
Premierul Ludovic Orban susţine că nu se pune problema ca în ministere să se întocmească liste cu persoane care ar urma să primească cu prioritate vaccinul anti-COVID-19, el explicând că este vorba despre o catagrafiere, pentru a se vedea dacă oamenii sunt deschişi ideii de vaccinare şi dacă vor să fie vaccinaţi.
Prezent miercuri seară într-o emisiune la România TV, prim-ministrul Ludovic Orban a negat informaţiile conform cărora în ministere s-ar face liste cu priorităţi pentru vaccinarea anti-COVID-19.
„A fost o adresă de la Ministerul Sănătăţii, s-a încercat o catagrafiere, să se facă o evaluare privitor la rata de acceptare a vaccinului. Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari. Există o prioritizare care este făcută pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza recomandărilor venite de la nivel european”, a afirmat premierul Ludovic Orban.
El a susţinut că „este posibil să sosească primele cantităţi şi în decembrie”. Orban a afirmat că primii în ordinea priorităţilor sunt cadrele medicale, urmate de persoanele „vulnerabile” – cei în vârstă, care au alte boli, apoi angajaţii din zone considerate”„critice, esenţiale”, cum ar fi sectoare de asigurare cu apă, energie.Premierul a explicat că s-a stabilit această „ordine de priorităţi” pentru că nu toată cantitatea de vaccin va fi primită într-un singur lot.
„Vaccinarea nu este obligatorie, dar vaccinarea este gratuită. Statul va achiziţiona toate dozele de vaccin şi vaccinarea va fi gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a spus el.