În premieră în acest an, Târgul Gaudeamus va avea un partener privilegiat, Italia, care şi-a câştigat acest statut în urma participării ca invitat de onoare la ediţia din 2011.
Potrivit unui comunicat, scriitori italieni de renume vor fi protagoniştii unui program de evenimente care va reconecta Bucureştiul la efervescenţa culturii şi literaturii italiene actuale.
Totodată, potrivit aceluiaşi comunicat, pentru prima dată, un târg de carte din România iniţiază un centru internaţional de copyright. Astfel, zece agenţi literari europeni vor veni la Gaudeamus pentru a stabili întâlniri profesionale cu editori, autori, traducători şi agenţi literari români.
Gaudeamus 2012 va reuni cele mai reprezentative edituri româneşti, dar şi prestigioase edituri străine, ambasade şi centre culturale, la care se adaugă participanţi şi invitaţi din Belgia, Franţa, Spania, Rusia, Norvegia şi Estonia, într-un maraton de evenimente care vor ţine capul de afiş al fiecărei zile.
Pe de altă parte, în acest an, Târgul Gaudeamus sărbătoreşte limba şi cultura română în integralitatea ei prin participarea Moldovei ca invitat de onoare: o provocare la dialog şi o reconectare necesară la noutatea vieţii culturale şi editoriale de peste Prut. Astfel, pe lângă scriitorii şi oamenii de cultură moldoveni invitaţi, la târg vor fi prezenţi şi jurnaliştii de la Teleradio Moldova.
Totodată, organizatorii târgului invită profesioniştii imaginii – fotografi, artişti sau graficieni – la un dialog vizual cu lumea cărţii. Astfel, expoziţia de fotografie „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului” – o incursiune insolită în lumea cărţii din perspectivă fotografică, va reuni peste 30 de lucrări semnate de artistul Jean Marc Godès, autorul imaginii Gaudeamus 2011 şi 2012.
Acestora li se alătură „Expoziţia Ada Kaleh – Insula din suflet”, organizată de Muzeul Ţăranului Român – o călătorie pasionantă, documentată cu fotografii, ilustraţii şi cărţi poştale, hărţi şi relatări, în perioada de glorie a insulei care a devenit legendară în trecutul recent al României, dar şi proiectul „Edituri dispărute – cărţi regăsite” de readucere în atenţie a editurilor dispărute în ultimii ani din peisajul editorial românesc, care deţin încă, în mod direct sau prin reprezentanţi legali, un fond de carte comercializabil.
Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte, fiind singurul târg de carte din lume iniţiat şi organizat de un post public de radio.
„Dialogul dintre carte şi radio” durează de 19 ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.
Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.