Cinci pacienţi COVID-19 din Bucureşti care au nevoie de ATI sunt transferaţi la spitale COVID-19 din alte judeţe pentru ca în prezent Capitala nu mai are locuri libere la ATI. Trei dintre pacienţii COVID-19 de la Bucureşti vor ajunge la secţia ATI a spitalului mobil din Leţcani, iar iar ceilalţi doi vor fi transferaţi la un spital din Bacău. Transferul se va face în următoarele ore cu un avion militar.
„Ministerul Apărării Naționale este pregătit să transporte joi, 19 noiembrie, din București la spitale din regiunea Moldovei, 15 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă.
Astfel, într-un prim zbor, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, transportă, în regim de urgență, pe ruta Otopeni – Bacău – Iași, cinci pacienți bolnavi de COVID 19.
Următoarele zboruri vor fi planificate ulterior, în funcție de decizia autorităților medicale. Transportul pacienților de la unitățile spitalicești către aeroport se realizează cu trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București”, a anunţat MApN, într-un comunicat de presă.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat 10.108 de infectări cu virusul SARS-COV2 după efectuarea a 36.963 de teste. În prezent, 1.131 de pacienţi infectaţi cu coronavirus sunt internaţi la Terapie Intensivă.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.447. Dintre acestea, 1.131 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.808.279 teste. Dintre acestea, 36.963 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.954 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.009 la cerere.
De asemenea, în intervalul 18.11.2020 (10:00) – 19.11.2020 (10:00) au fost raportate 167 de decese (91 bărbați și 76 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.
„La ATI, în ziua de astăzi nu trebuie să intre decât cine are nevoie de ventilație invazivă sau eventual non-invazivă.
Noi acum achiziționăm echipamente suplimentare, care nu sunt ventilatoare obișnuite, sunt aparate pentru ventilație non-invazivă, ca să suplimentăm cu câteva mii aceste posibilități de ventilație, ca să putem să creștem capacitatea pe ventilația non-invazivă, dar și pe ventilația invazivă.
Deci, dacă pacientul are nevoie numai de oxigen, numai de monitorizare, sau de soluții care nu necesită ventilație, acești pacienți nu trebuie să fie în ATI, trebuie să fie lângă ATI, pe paturi cu oxigen. Și atunci, paturile de ATI să fie păstrate numai pentru pacienți care au nevoie de îngrijiri critice și care, bineînțeles, necesită ventilație.
Toate paturile sunt ocupate la acest moment, poate că la un anumit moment în unele zone, da, dar nu aș zice că pe plan național. Poate în București, la un moment dat ajungem la paturi complet ocupate, poate chiar în momentul ăsta. Asta nu înseamnă că în altă zonă a țării nu găsesc locuri de terapie intensivă. Depinde de distanță și depinde de dinamică. Sunt județe care anunță că au ajuns la ocuparea tuturor paturilor, și atunci căutăm în alte zone în care mai avem paturi libere”, spunea Arafat, în urmă cu câteva zile, pentru Digi 24.
Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 19 NOIEMBRIE. O nouă zi cu peste 10.000 de infectări. 1.131 de pacienţi COVID sunt la ATI