Rezultatele preliminare arată că vaccinul împotriva Covid – ChAdOx1 nCoV-19 – a determinat ceea ce este cunoscut sub numele de „răspuns cu celule T” în termen de 14 zile de la prima doză şi un răspuns la anticorpi în termen de 28 de zile. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca răspunsurile celulelor T să joace un rol în imunitatea pe termen lung împotriva virusului.
„S-a demonstrat că vaccinul ChAdOx1 nCov-2019 declanșează un răspuns imun robust la adulții sănătoși în vârstă de 56-69 de ani și la persoanele cu vârsta peste 70 de ani„, se arată în studiul publicat în The Lancet.
Potrivit cercetătorilor, voluntarii din studiu au demonstrat răspunsuri imune similare în toate cele trei grupe de vârstă (18-55, 56-69 și peste 70 de ani). Studiul, care a inclus 560 de adulţi sănătoşi, inclusiv 240 cu vârsta peste 70 de ani, a constatat că vaccinul este sigur şi a produs un răspuns imun similar în rândul persoanelor cu vârsta peste 56 de ani şi a celor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.
Studiul de faza a doua nu a evaluat eficacitatea vaccinului, însă studiile de faza a treia sunt în curs de desfăşurare pentru a confirma acest lucru. Rezultatele sunt aşteptate la sfârşitul acestui an. Autorii au remarcat unele limitări ale studiului lor, inclusiv faptul că participanţii la cea mai în vârstă grupă aveau o vârstă medie de 73 până la 74 de ani şi puţine probleme de sănătate, iar aproape toţi participanţii erau albi şi nefumători. În testarea din faza a treia vor fi incluse persoane din medii, ţări şi etnii diferite.
Citeşte şi BioNTech lucrează la un vaccin anti-Covid îmbunătăţit. Care va fi atuul noului produs
Studiul vine la câteva zile după ce alţi doi producători de vaccinuri au anunţat rezultate încurajatoare din studiile de fază a treia. Aceştia au declarat că vaccinurile lor experimentale s-au dovedit a fi extrem de eficiente în protejarea împotriva coronavirusului, stimulând optimismul într-un moment în care sistemele de sănătate din Europa şi SUA sunt din nou împinse la limită.
Pfizer şi BioNTech au declarat, miercuri, că o analiză finală a constatat că candidatul lor la vaccin are 95% eficienţă în prevenirea Covid-19. La începutul acestei săptămâni, Moderna a spus că datele preliminare din faza a treia au arătat că vaccinul său are o eficienţă de 94,5%.