Şeful statului va participa la şedinţa Guvernului landului Bavaria, va avea un dialog cu membrii acestei instituţii cu privire la relaţiile bilaterale, actualitatea europeană şi va susţine o alocuţiune. Klaus Iohannis va avea, totodată, o întrevedere cu prim-ministrul landului, Markus Soder, preşedinte al Uniunii Creştin-Sociale (CSU).
Preşedintele va participa şi la întâlnirea anuală a grupului parlamentar al CSU din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), care se va desfăşura la abaţia Seeon, din Bavaria. Cu acest prilej, Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la viitorul Europei şi va purta un dialog despre priorităţile agendei europene.
Reuniunea grupului parlamentar CSU din Bundestag este o întâlnire tradiţională care marchează, la începutul anului, un moment important pentru viaţa politică din Germania. Obiectivele reuniunii sunt discutarea priorităţilor agendei Guvernului şi a Parlamentului federal pentru anul respectiv şi dezbaterea provocărilor actuale cu invitaţi din Germania şi din străinătate. Întâlnirea este cu atât mai relevantă cu cât, în a doua jumătate a anului 2020, Germania va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, precizează Administraţia Prezidenţială. În cursul vizitei, preşedintele României va avea o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului landului Bavaria, Ilse Aigner.
Părinţii preşedintelui se numesc Susanne şi Gustav Heinz Johannis, fiind saşi transilvăneni. Ei au mirgrat în urmă cu 27 de ani, ca pensionari, din Sibiu în Germania, und s-au stabilit în Wurzburg, Bavaria. Potrivit lui Iohannis, familia lui este atestată în Cisnădir din secolul al XVI-lea. Preşedintele a precizat că, atunci când tatăl lui l-a înregistrat ca nou-născut, funcţionarul primăriei nu a vrut să-i scrie numele cu „J”, aşa cum a fost scris în familia sa de sute de ani.
Mama lui Iohannis a fost soră medicală, iar tatăl acestuia tehnician la o firmă din Sibiu. „Aveau meserii simple: mama, soră medicală, tata, tehnician la o firmă din Sibiu. Sora mea a plecat imediat după Revoluţie. Părinţii mei au plecat prin 92-93; pe atunci deja nu mai locuiam împreună, eu eram căsătorit din 1988, iar ei erau deja pensionari. Dacă ar fi decis să plece mai devreme, probabil că aş fi resimţit mult mai puternic despărţirea de ei, dar în acel moment am acceptat firesc decizia lor şi mi‑am continuat propriile planuri”, a scris Iohannis în cartea lui, „Pas cu pas”.