Numărul morţilor de Covid tot creşte. Statele Unite au depășit pragul de 250.000 de decese, cauzate de COVID-19. Sunt cu peste 100.000 mai multe decât în India, de pildă, o țară cu populație de 4 ori mai mare, și resurse mult mai modeste.
Numai în ultimele 24 de ore, Washingtonul a raportat peste 1700 de decese, un record pentru ultimele 6 luni. Din cauza creșterii ratei de infectare, metropola New York a închis din nou școlile, tocmai când Organizația Mondială a Sănătății a pledat pentru menținerea lor deschise. „Copiii şi adolescenţii nu sunt vectori principali ai infectării”, subliniază OMS.
America, unde epidemia s-a intensificat de câteva săptămâni, este cea mai îndoliată ţară din lume de pandemie, urmată de Brazilia şi India.
Ea înregistrează singură – cu 11,4 milioane de contaminări – aproape o cincime din bilanţul mondial de la apariţia noului coronavirus în China la sfârşitul lui 2019.
Tratament anti-Covid. Alexandru Rafila avertizează românii să nu facă această greşeală
Statele Unite au înregistrat o medie zilnică de peste 1.000 de morţi din cauza covid-19 în ultimele săptămâni. Cel puţin 78.630 de oameni au fost spitalizaţi miercuri după-amiaza, bolnavi de covid-19 – un ”record” zilnic de la începutul crizei sanitare.
În faţa acestei noi accelerări a epidemiei, numeroase state şi metropole au reintrodus restricţii, temându-se de ceea ce este mai rău odată cu apropierea sărbătorii Thanksgiving, la 26 noiembrie, sărbătorită de obicei prin reuniuni mari în familie şi numeroase deplasări în ţară.
Primarul Chicago, al treilea cel mai important american, a îndemnat locuitorii să rămână acasă, mai puţin în cazul unor deplasări esenţiale.
Statul New York a impus o închidere pe timpul nopţii a barurilor şi restaurantelor şi închide din nou şcolile – începând de joi.
Nivelul pozitivităţii testelor în cel mai important oraş american a atins 3% – un prag de la care primarul s-a angajat în faţa sindicatelor din învăţământ să ia această măsură.
”Trebuie să luptăm împotriva celui de-al doilea val”, a subliniat Bill de Blasio, care le cere tuturor elevilor să treacă la învăţământul online – pe o perioadă neprecizată.
Această măsură – care va fi urmată de alte restricţii, precum închiderea sălilor de sport şi a restaurantelor – este controversată.
În şcoli, nivelul pozitivităţii testelor nu depăşeşte 0,19%. iar mulţi citează exemplul Europei – unde numeroase şcoli sunt menţinute deschise pentru starea de bine a copiilor, în pofida unei izolări a restului populaţiei.
New Yorkul, care este cel mai îndoliat oraş de pandemia din primăvară, a rezistat până acum destul de bine celui de-al doilea val, iar statul
Alte state au un nivel al pozitivităţii testelor de două cifre, iar în Midwest acesta atinge în unele cazuri 50%. Un studiu al Centrelor americane de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), publicat la sfârşitul lui octombrie, estima supramortalitatea legată de covid-19 la 300.000 în Statele Unite, pe baza unor modele demografice.
Însă a apărut o rază de speranţă după ce laboratoarele americane Pfizer şi Moderna au anunţat două vaccinuri experimentale foarte eficiente împotriva covid-19 care, în cazul în care primesc rapid unda verde a Agenţiei americane a medicamentului (FDA), ar putea permite primele vaccinări până la sfârşitul anului.
Președintele ales nu face decât să sublinieze traiectoria înfricoșătoare a mortalității provocate de COVID în Statele Unite. Un sfert de milion de decese înseamnă de 10 ori mai multe decât cele cauzate anual de accidente rutiere. Sau de 6 ori mai multe victime decât face gripa într-un an.
Accidentele, atacurile cerebrale și sinuciderile dintr-un an, luate laolaltă, nu iau un tribut de vieți omenești la fel de mare cât a luat pandemia de coronavirus în mai puțin de 10 luni. Iar experții avertizează că cifrele vor crește dacă nu se intervine ferm. Joe Biden a fost copleșit de emoții când, la o întălnire virtuală cu mai mulți experți din sănătate, o asistentă și-a povestit experiențele din pandemie.
Mary Turner, președinte Asociației Asistentelor medicale din Minnesota: ”Asistentele din toată țara au fost atât de ușurate și recunoscătoare, domnule președinte ales, când v-ați angajat să luați masurile necesare. Am ținut de mana pacienți muribunzi care plângeau după familii. Am îngrijit colegi care luptau pentru viață lor, conectați la ventilator, știind că s-au îmbolnăvit pentru că spitalul ori guvernul nu i-a protejat suficient”. Aproape 77.000 de americani sunt spitalizați în acest moment cu forme serioase și grave de COVID.
Experții americani se tem că situația se vă înrăutăți dramatic după Ziua Recunoștinței, prima sărbătoare a acestui sezon. Până una-alta, cei care nu vor să renunțe la întâlnirile de familie stau cu orele la cozi uriașe pentru testare.