UPDATE. ”PNL minte pur şi simplu când acuză #PSD că prin contestarea la Curtea Constituţională a modificărilor la OUG 114 s-ar produce efecte negative în economie şi în societate. Dimpotrivă, chiar PNL a prevăzut în propriul buget pe 2020 venituri din taxele pe activele bancare şi din cele pe cifra de afaceri din energie. PNL minte când spune că pensiile aleşilor locali vor pune presiune pe bugetul din 2020. Aceste pensii vor intra în plată abia din 2021!”, au scris, luni seară, pe Facebook, reprezentanţii PSD.
Potrivit acestora, ”PNL minte când spune că PSD s-ar fi opus îngheţării salariilor demnitarilor”.
”PSD nu a atacat această modificare la CCR. În plus, PNL putea reglementa această măsură chiar prin Legea bugetului, care tocmai a fost promulgată!”, se mai arată în postarea social-democraţilor.
În plus, PSD susţine că ”PNL minte când spune că PSD este iresponsabil pentru că a contestat la CCR interdicţia cumulării pensiei cu salariul de la stat”.
”Dimpotrivă, PSD este interesat de soarta a sute de mii de copii care riscă să rămână fără dascăli şi a miilor de comunităţi locale care riscă să rămână fără medici! În plus, interdicţia este copiată de la guvernarea Boc, chiar dacă şi atunci a fost declarată neconstituţională. PNL vrea în schimb să-i scutească de taxe pe cei care au foarte mult – băncile şi corporaţiile din energie, în timp ce taie de la cei care nu au suficient – prin blocarea legii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, adoptată de PSD!”, mai arată PSD.
Actul normativ a fost propus de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Premierul a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că trebuie rezolvată o problemă „creată de atacul la Curtea Constituţională din partea PSD a legii de corectare a ordonanţei 114”.
„După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare – cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, cum ar fi prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an. Se ştie că ordonanţa privind Codul administrativ este supusă controlului constituţional şi noi am introdus în legea de corectare a OUG 114 un articol prin care, practic, nu se plătesc pensii speciale pentru aleşii locali”, a spus Orban, conform Agerpres.
El a adăugat că printre măsurile care urmau să intre în vigoare prin legea de corectare a OUG 114 se mai numără şi interzicea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, încetarea detaşărilor în instituţiile publice a salariaţilor din afara instituţiilor publice, plafonarea punctului de amendă.
„Aceste măsuri nu pot să intre în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a ordonanţei 114. De asemenea, în cazul în care Ministerul Finanţelor nu a inclus, trebuie obligatoriu inclusă prevederea prin care anulăm taxa de 2% care este aplicată companiilor din energie, pentru că, în mod normal, de la 1 ianuarie ar fi trebuit anulată această taxă. Nu mi se pare normal ca ea să rămână în continuare în vigoare numai pentru că PSD a atacat la CCR. Pentru a fi perfect realişti, în această lege sunt foarte multe prevederi care creează un impact asupra legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi, ca atare, este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanţă de urgenţă, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul Justiţiei”, a menţionat premierul.