Planeta numită „TOI 700 d” este relativ aproape de Pământ, la doar 100 de ani lumină distanţă, au anunţat specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, la reuniunea anuală a Societăţii Astronomice Americane din Honolulu, Hawaii.
Iniţial, Satelitul de monitorizare a exoplanetelor în tranziţie (Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS) a clasificat greşit steaua, ceea ce înseamnă că planetele care o orbitează au părut mai mari şi mai calde decât erau de fapt. Dar mai mulţi astronomi amatori, inclusiv un elev de liceu – care lucrează cu membrii echipei TESS – au identificat eroarea. „După ce am corectat parametrii stelei, dimensiunile planetelor au fost reduse şi ne-am dat seama că era cam de dimensiunea Pământului şi că era aflată în zona potenţial locuibilă„, a spus Emily Gilbert, studentă la Universitatea din Chicago. Descoperirea a fost confirmată ulterior cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer.
Citeşte şi Teorie nouă: oxigenul a apărut pe Pământ mai spontan decât s-a crezut până acum
Alte câteva planete similare au fost descoperite anterior, în special cu ajutorul telescopului spaţial Kepler, dar aceasta este prima descoperită de TESS, care a fost lansat în 2018. TESS se stabilizează pe o zonă a cerului pentru a detecta dacă obiectele – planetele – trec prin faţa stelelor, ceea ce determină o scădere temporară a luminozităţii astrelor. Acest lucru permite TESS să deducă prezenţa unei planete, dimensiunea şi orbita acesteia.
Steaua TOI 700 este una de mici dimensiuni, aproximativ 40% din cea a Soarelui şi de două ori mai rece. Cercetătorii nu au stabilit încă din ce este formată planeta TOI d şi nici care este compoziţia atmosferică şi temperatura de la suprafaţă.