„Banii sunt prevăzuţi în buget, în Legea bugetului. Bugetul a fost aprobat. Nu înţeleg de unde să apară aşa ceva. Ministerul Educaţiei are prevăzut în buget banii (n.r. – pentru creşterile salariale) şi pentru 1 ianuarie şi pentru 1 septembrie. (…) Nu înţeleg de unde a pornit treaba aceasta, mai ales că Legea bugetului a fost promulgată. (…) Noi am prevăzut în buget banii respectivi. (…) Îi asigur pe colegii mei că vor fi aceste creşteri salariale”, a declarat ministrul Educaţiei pentru AGERPRES.
Monica Anisie a spus că Ministerul Finanţelor şi-a dat acordul atunci când s-a propus bugetul cu cele două creşteri salariale.
Reprezentanta MEC a precizat că PNL respectă Legea salarizării.
„Noi am spus dintotdeauna: PNL respectă Legea salarizării. (…) Să lăsăm faptele să vorbească, şi nu manipulările altora”, a mai afirmat demnitarul.
În presă a apărut marţi informaţia potrivit căreia profesorii nu ar mai primi majorarea salarială de la 1 septembrie şi că nu ar fi bani suficienţi în buget.
______________________________________________________________________________________
În ordonanța de urgență aprobată de către guvernul României, nu se pomenește nimic de creșterea salariilor profesorilor de la data de 1 septembrie 2020. Potrivit legii salarizării veniturile lor ar trebui să crească de la această dată, conoform grilei din anul 2022.
Un lector universitar ar fi trebuit să aibă parte de o creștere de 240 de lei net, începând cu data de 1 septembrie, un conferențiar universitar ar fi trebuit să primească o creștere de 230 de lei de la această dată.
Potrivit unor surse guvernamentale, Cabinetul Orban a decis că nu sunt suficienți bani în buget tocmai pentru a susține aceste creșteri.
Guvernul adoptă noi măsuri de austeritate. Ludovic Orban a anunţat luni înghetațarea veniturilor demnitarilor, interzicerea cumulului pensiei cu salariu, dar și amânarea cu un an a introducerii pensiilor speciale pentru primari. Referitor la dublarea alocaţiilor pentru copii, proiect care acum se află pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, premierul a anunţat că are mai multe variante prin care să blocheze aceste majorări.
„Guvernul a fost nevoit să adopte în prima şedinţă o ordonanţă de urgenţă care să permită intrarea în vigoare a unor măsuri necesare pentru echilibrarea bugetului şi pentru încurajarea economiei şi pentru care şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. (…) Vorbim despre îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari după majorarea salariului minim şi prin OUG adoptată astăzi nivelul indemnizaţiilor este îngheţat la nivelul lunii decembrie 2019. Vorbim despre suspendarea aplicării prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021. De asemenea, nivelul sporurilor pentru angajaţii din instituţiile publice a fost stabilit la nivelul cuantumului din luna decembrie 2019 pentru anul 2020”, a spus Dancă la Palatul Victoria.
El a adăugat că în acest act normativ nu a fost introdusă şi prevederea privind interzicerea cumulului salariului cu pensia pentru că în privinţa acestui subiect este aşteptată o decizie de la Curtea Constituţională.
„Au fost adoptate prin acest act normativ prevederile care elimină obligaţia de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii, precum şi prevederile legate de comisioanele de administrare ale fondurilor de pensii care, prin reducerea lor, lasă mai mulţi bani în fondul participanţilor la Pilonul 2 de pensii. Taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic a fost eliminată, măsură absolut urgentă şi necesară, astfel încât piaţa de energie din România să beneficieze de un climat de încredere şi de stabilitate. A fost aprobată şi încetarea de drept a detaşărilor de la privat în sistemul public la data intrării în vigoare a OUG”, a mai spus Dancă.
Prin acest act normativ, a mai spus el, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii se desfiinţează la data încetării derulării contractelor aflate în desfăşurare şi pentru care sumele acordate se diminuează la valoarea sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei OUG pentru lucrările efectuate şi recepţionate în condiţiile legii.
Dancă a menţionat că taxa pe active bancare a fost eliminată, iar punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei, fiind eliminată corelarea cu nivelul salariului minim.