Urşii, bizonii şi biodiversitatea sunt elementele care recomandă România în lista The Guardian. „Ţara are şapte milioane de hectare de pădure, o parte importantă dintre acestea fiind pădure virgină străveche, adăpostind cea mai mare populaţie de urşi bruni, lupi şi lyncşi de pe continent”.
Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) este menționată pentru „planurile ambiţioase de a crea cel mai mare parc naţional din Europa. Concentrată asupra refacerii pădurilor degradate şi a unui ecosistem mai amplu, FCC a lansat de curând un program de turism eco care include urmărirea urşilor”.
Reintroducerea bizonului, despre care se spune că a dispărut de două secole din România, este considerată un element care va încuraja biodiversitatea.
„În timp ce în ţară sunt probleme cu tăierile ilegale de lemn (doi pădurari au fost ucişi în toamnă încercând să protejeze pădurile şi protestatarii au ieşit în stradă în noiembrie solicitând implicarea mai hotărâtă a guvernului), ecoturismul ia amploare în mod susţinut”. „Există provocări dar turismul eco evoluează de la sine şi multe mici afaceri implicate din punct de vedere etic îşi fac apariţia”, a declarat Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, pentru The Guardian.
Alte destinaţii alternative promovate de The Guardian sunt Slovenia, pentru peisaj montan şi lacuri, Göteborg, oraşul suedez care conduce în fruntea destinaţiilor orientate spre dezvoltare durabilă, Val di Vara, zona din nord-vestul Italiei în care mai bine de jumătate din terenuri sunt dedicate agriculturii organice. Pe listă se mai găsesc regiunea elveţiană Films Laax Felera, Rotterdam, Menorca, pe coasta mediteraneană a Spaniei, Copenhaga, Vienna, Finlanda, Portugalia, destinaţiile britanice Salford, Cairngorms, Insula Wight şi Munţii Sperrin. Alte destinaţii recomandate sunt Fukushima, în Japonia, Montana, în Statele Unite, Vancouver, în Canada, Sri Lanka şi Patagonia chiliană.
Citește și:
Fundaţia Conservation Carpathia: Capra neagră nu mai este monument al naturii în România