Pensia ocupaţională. Ce înseamnă şi cum poţi obţine banii

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile ocupaţionale.
Iulian Tudor
08 ian. 2020, 07:20
Pensia ocupaţională. Ce înseamnă şi cum poţi obţine banii

Legea transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP), scrie dcbusiness.ro. Actul normativ defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale.

Citeşte şi Românii au dreptul la încă o pensie, pe lângă cea de la stat. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparține exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în timp ce schemă de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii.

Astfel, dacă un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale, el este obligat să ofere informații despre această tuturor angajaților săi și poate stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru lucrători pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale. Totodată, pensia ocupațională este facultativă, ceea ce înseamnă că încheierea unor relații contractuale între o persoană și un angajator nu poate fi condiționată de obligarea persoanei respective să contribuie în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale.

România era una dintre puținele țări care nu avea reglementată legislativ pensiile ocupaționale. Acestea sunt o soluție pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru că se va formă un statut concret pentru fiecare categorie în parte, între ce înseamnă angajator și entitățile care vor gestiona pensiile ocupaționale sau între persoane individuale și entitățile care vor gestiona pensiile ocupaționale.

Arhitectura sistemului național de pensii din România cuprinde trei piloni, respectiv componenta de pensii publice (pilonul I), componenta de pensii administrate privat (pilonul II), precum și componenta de pensii facultative (pilonul III).

Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea și funcționarea fondurilor de pensii ocupaționale s-au creat premisele pentru obținerea unei pensii ocupaționale, suplimentară, distinctă și în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Pensia ocupațională este facultativă, precum Pilonul III. Astfel inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparține exclusiv unui administrator autorizat în timp ce, schemă de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii.

La un fond de pensii ocupaționale pot participa angajații unuia sau ai mai multor angajatori.

Toate informațiile privind schema de pensii ocupaționale sunt furnizate de către angajator iar toate informațiile privind prospectul sunt furnizate de către administrator. Angajatorul reprezintă participanții la fond de pensii ocupaționale în relația cu administratorul, negociază și semnează contractul de administrare cu un administrator autorizat de Autoritate.

Administratorul reprezintă fondul în raporturile cu terții, inclusiv în față instanțelor judecătorești.

Administratorul este obligat să informeze angajatorul despre activitatea desfășurată.

Pensia ocupațională. Angajatorul oferă, angajatul poate refuza

În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale, acesta are obligația să ofere schema tuturor angajaților săi și să vireze contribuții. Angajatul poate participa, dacă dorește, conform schemei. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru angajații săi pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale.

Încheierea unor relații contractuale între o persoană și un angajator nu poate fi condiționată de obligarea persoanei respective de a contribui în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale. Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schemă/prospectul fondului de pensii ocupatiopnale.

Contribuțiile angajatorului și ale angajatului se datorează, se colectează și se virează de către angajator pe baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal al participantului.

Contribuțiile persoanelor care obțin venituri din activități independente sunt virate direct de către acestea pe baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal al participantului.

Angajatorul nu poate face rețineri pentru contribuțiile angajaților la un fond de pensii ocupaționale fără acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la fond sau, ulterior, într-o notificare transmisă administratorului și angajatorului.

Resursele financiare ale fondului de pensii ocupaționale se constituie din contribuțiile convertite în unități de fond, drepturile cuvenite moștenitorilor, la care aceștia au renunțat sau care nu au fost revendicate în termen de 15 ani de la dată decesului participantului, sumele reprezentând plăti ale administratorului/angajatorului din resurse proprii conform obligațiilor asumate de administrator prin prospect sau de către angajator prin schemă de pensii ocupaționale, precum și din sumele provenite din învestirea veniturilor menționate mai sus.

Cheltuielile suportate de fond și legate de administrare sunt: comisionul de administrare, comisionul de depozitare, comisioanele de tranzacționare, comisioanele bancare și onorariul pentru auditul situațiilor financiare ale fondului.

Prin crearea mecanismelor de evidență pe conturi individuale, participantul poate să-și transfere valoarea activului personal de la un fond/fonduri la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără penalități.

De asemenea, participantul poate să-și păstreze calitatea de participant la toate fondurile, urmând a le cumula la momentul deschiderii dreptului de pensie.

Atribuțiile și prerogativele legate de reglementarea, autorizarea, supravegherea și controlul activității entităților care fac obiectul acestui proiect cad în sarcina Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.), care va avea că obiectiv protejarea intereselor participanților și beneficiarilor la fondurile de pensii ocupaționale.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Răsturnare de situaţie la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”