Consiliul Naţional al Elevilor cere ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an. Ce MODIFICĂRI au propus elevii

Consiliul Național al Elevilor cere ministrului ministrului Educației, Monica Anisie, o structură fixă a anului școlar, în care școala să înceapă în fiecare an pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Elevii au criticat şi structura anului şcolar propusă de minister. Potrivit propunerii MEN, anul şcolar 2020 - 2021 va avea 34 de săptămâni și este "cel mai scurt an școlar din istoria recentă".
Romania TV
08 ian. 2020, 09:15
Consiliul Naţional al Elevilor cere ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an. Ce MODIFICĂRI au propus elevii

Consiliul Național al Elevilor propune ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an.

„Nu suntem de acord cu structura propusă. În primul rând, cursurile se doresc a începe prea târziu, iar, dacă dorim o abordare calitativă și incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul școlar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Orice zi petrecută pe băncile școlii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii”, a explicat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor. 

De asemenea, elevii au cristicat și transformarea vacanței de iarnă din intersemestrială în una normală și consideră că acest lucru va produce “un real dezechilibru din punct de vedere educațional”.

“Susținem adoptarea unei măsuri care să ducă la creșterea calității actului instructiv-educativ, in extenso, anul școlar urmând să înceapă la 1 septembrie și să se încheie în 1 iunie. În anul 2017, în cadrul Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor de la Râmnicu Vâlcea, liderii elevilor din întreaga țară au adoptat o hotărâre pentru ca dezideratul CNE să fie obținerea unei structuri fixe pentru desfășurarea cursurilor dintr-un an școlar: acestea ar trebui să înceapă la 1 septembrie și să se termine la 1 iunie”, este anunțul Consiliul Național al Elevilor.

Structura anului şcolar 2020 – 2021. Ce propune Ministerul Educaţiei

Conformul structurii viitorului an școlar propusă de către minister vor fi în total 34 de săptămâni, împărțite în două semestre egale. Astfel, cursurile din primul semestru vor începe pe 14 septembrie și se vor termina pe 29 ianuarie. Vacanța pentru grădinițe și clasele pregătitoare va fi în perioada 26 octombrie- 1 noiembrie, în timp ce vacanța de iarnă va începe miercuri, 23 decembrie și se va încheia duminică, 10 ianuarie. Cursurile vor reîncepe luni, 11 ianuarie, iar semestrul se va încheia vineri, 29 ianuarie. Vacanța intersemestriala începe sâmbătă, 30 ianuarie și se termină duminică, 7 februarie.

Semestrul al doilea începe luni, 8 februarie și se va termina joi, 1 aprilie. Vacanța de primăvara va fi în perioada 2-11 aprilie, Paștele Catolic fiind pe 4 aprilie. Cursurile încep luni 12 aprilie și se vor încheia pe 29 aprilie, urmând ca vacanța de primăvara să înceapă vineri, 30 aprilie și să se încheie pe 9 mai, Paștele Ortodox este pe 2 mai.  Cursurile reîncep în data de 10 mai, iar anul școlar se va termina vineri, 18 iunie.

Ministerul Educației aduce câteva noutăți în structura propusă a viitorului an școlar, astfel școala va începe, tradițional, pe 14 septembrie. Anul școlar va pierde o săptămână de cursuri, față de cel din curs, iar cele două semestre vor fi egale. În timp ce vacanța de iarnă nu mai este una intermestrială, iar vacanța de primăvara va fi împărțită în două, o săptămână pentru Paștele Cataloci și una pentru Paștele Ortodox.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'