Cum bancnotele pot avea de suferit în timpul acţiunii propriu-zise, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa mărturisesc că există un fond special în acest sens. Aşadar, în primul rând trebuie să existe banii, iar cea de-a doua etapă este marcarea lor, cu pulberi şi creioane fluorescente. Cele două etape pregătitoare fiind parcurse, acţiunea în sine poate fi demarată.
Lupta cu infractorii este una acerbă pentru poliţiştii constănţeni. Printre activităţile desfăşurate, flagrantele ocupă un loc de „cinste”, unde acţiunile necesită a fi bine gândite şi organizate ca la carte întrucât trebuie să decurgă cu succes din prima. Referindu-ne strict la flagrantul organizat în cazul mitei sau şantajului, ajungem automat la partea bănească, ce este utilizată pentru a depista infractorul, scrie Replicaonline.ro.
Când are loc o acţiune de acest gen, ce necesită sume mai mari de bani, se solicită la IGP, după care banii se depun în contul IPJ Constanţa. Odată ajunşi la destinaţie, banii trec prin cea de-a doua etapă, şi anume marcarea lor. Acţiunea se realizează în câteva minute, într-o cameră întunecoasă, unde sunt folosite substanţe chimice, pulberi şi creioane fluorescente, de diferite culori precum galben, verde, portocaliu. Odată terminat procesul, acţiunea poate fi demarată întrucât ceea ce a fost scris pe bancnotă, de genul „şantaj” sau „mită”, dar şi data zilei respective, se pot vedea doar cu ajutorul unui spectru luminos, la lumina zilei banii arătând ca şi cum ar fi curaţi ca lacrima.
Totuşi, la fondul de flagrant se apelează doar când sumele sunt mai mari, în general lucrându-se şi cu banul omului care a făcut plângerea.
Află mai multe detalii despre banii folosiţi de poliţiştii constănţeni în flagrante pe Replicaonline.ro.