Cum scazi factura la gaze iarna dacă ai centrală de apartament. Cum reglezi parametrii şi geamurile termopan

Proprietarii de locuințe care au centrale termice sunt obligați prin lege să facă revizia periodică a echipamentelor o dată la doi ani pentru a se asigura că funcționează în condiții normale. Specialiștii recomandă însă efectuarea unei revizii anuale pentru a reduce uzura sistemului de încălzire, dar și costurile.
Filip Stan
11 ian. 2020, 07:14
Cum scazi factura la gaze iarna dacă ai centrală de apartament. Cum reglezi parametrii şi geamurile termopan

Costurile în lunile de iarnă la facturile pentru gaze naturale pot crește foarte mult, însă românii cu centrale termice pot ajunge la economii semnificative. Există diverse metode prin care cheltuielile lunare se pot reduce. Pe perioada lunilor mai friguroase, instalațiile de încălzire au tendința de-a arde mai mult combustibil. Ceea ce nu trebuie să se traducă prin costuri neapărat mai ridicate.

În categoria centralelor care pot ajuta la economisirea unor sume mari de bani, lunar, nu intră, însă, instalațiile mai vechi de 15 ani, din casele românilor. O astfel de centrală înregistreză pierderi mari, pentru că are un grad de eficiență, mediu, de până la cel mult 70%. Asta va însemna că o centrală termică veche mai trebuie să funcționeze, pe perioada întregului an, cu o temperatură constantă ridicată. În acest mod se și ajunge la respectiva marjă ridicată la nivel de pierderi.

 

Centralele de apartament ceva mai noi pot fi folosite într-un mod în care să devină mai economice. Un alt truc de luat în seamă este și cel al aerisirii caloriferelor. În cazul în care acestea nu se încălzesc uniform sau dacă produc zgomote, se aerisesc măcar o dată pe sezon. Trebuie știut și că un calorifer aerisit este cu mult mai economic și ajută și la confortul termic, alături de durata de viață a centralei.

Pentru a nu pierde căldura din locuință, mai trebuie știut și că nu trebuie să aerisiti prea mult casa, fiind suficient să o faceți de două ori în fiecare zi, pe o perioadă de cinci minute. Dacă aerisiți casa, trebuie să închideți termostatele, altfel acestea se vor deregla. Asta din pricina temperaturilor scăzute ce pătrund de afară. La fel, încăperea nu se aerisește prea mult iarna și pentru că se poate pierde căldura acumulată în pereți, fie în mobilier.

Alertă pentru românii cu centrală termică. Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice şi al gazelor naturale de la 1 ianuarie 2020

Caloriferele nu trebuie utilizate drept suport pentru uscarea rufelor ude, în perioada lunilor de iarnă, potrivit adevarul.ro. Acest lucru poate duce la o pierdere de energie din partea centralei termice cu până la 20%. La fel, nu acoperiți instalațiile de încălzire cu perdele, dar asigurați-vă că geamurile au fost acoperite. Mai ales în zilele în care temperaturile din termometre arată pragul înghețului.

Cum reglezi termopanele pentru iarnă. Secretul care îți va ține casa mai călduroasă și facturile mai mici

Dacă aveți geamuri termopan, trebuie să știți aceste lucruri pe care tâmplarii nu vi le-au spus când vi le-au instalat. În primul rând, termopanele trebuie reglate din când în când și, cel mai important, trebuie trecute în regim de iarnă sau vară, în funcție de sezon. Mai jos, găsiți toate informațiile necesare de care aveți nevoie pentru a face acest lucru singuri.

Pe măsură ce trece timpul ferestrele cu geam termopan se lasă și au nevoie de intervenție pentru a nu se degrada. Dacă ai observat că ferestrele nu se mai închid ca și atunci când au fost montate și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate.

Vestea bună e că poți să le reglezi singur. Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi cu ajutorul unei șurubelnițe, încearcă să-l strângi. Astfel vei regla presiunea. Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine.

Reglarea pentru vară/iarnă

Tot din acest orificiu reglezi geamul termopan pentru vara și pentru iarnă. Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede. Dacă ți se pare că nu e suficient, verifică și garnitura ferestrelor.

O garnitură uzată aduce probleme. Frigul, curenții de aer și chiar apa ploilor pătrund în casă, iar pe de altă parte, izolarea fonică nu mai este nici ea atât de bună. În acest caz, doar schimbarea garniturii rezolvă problema.

Garniturile se deteriorează în timp și trebuie schimbate din când în când. S-ar putea să fie cazul! 

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De ce să ții valiza în cadă după ce te cazezi la hotel. Explicația te va surprinde cu siguranță
Capital.ro
Se confiscă toți banii. Rămâi pe loc fără cont bancar: Statul a demarat procedura
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Valul de caniculă amenință cu o CRIZĂ alimentară. E risc major de penurie!
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Dorian Popa ar putea să se lase de cântat. Cât câștigă artistul din muzică
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Avertizare de cod galben de ploi și vijelii pentru 10 județe până marți
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
"A băgat în pământ un suflet nevinovat" - Bunicul băiețelului ucis în accidentul din Pantelimon, declarații cutremurătoare
substantial.ro
Premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, a demisionat și a părăsit țara
MediaFlux
SUMA DUPĂ RECALCULARE! Poștașii aduc FLUTURAȘII de PENSIE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!