După 10 ani de studiu şi analizarea atât a factorilor socialiali, cât şi economici, cercetătorii au constat faptul că banii fac diferenţa. Astfel, persoanele cu un venit mai mare au mai puţine probleme de sănătate, în timp ce persoanele cu un venit mai mic au mai multe probleme de sănătate.
„Am constatat că inegalitățile socio-economice în speranța de viață fără dizabilități erau similare la toate vârstele din Anglia și SUA, dar cel mai mare avantaj socio-economic în ambele țări și pe toate categoriile de vârstă a fost bogăția”, a spus doctor Paolo Zaninotto, profesor în epidemiologie și asistență medicală la University College London, care a condus cercetarea.
„Măsurând speranța de viață sănătoasă putem obține o estimare a numărului de ani de viață petrecuți în stări favorabile de sănătate sau fără dizabilități. Știm că îmbunătățirea calității și a cantității de ani pe care trebuie să le trăiască indivizii are implicații asupra cheltuielilor publice cu sănătatea, veniturile, îngrijirea pe termen lung a persoanelor în vârstă și participarea la muncă, iar rezultatele noastre sugerează că factorii politici din Anglia și SUA trebuie să depună eforturi mai mari în reducerea inegalităților de sănătate ”, a adăugat Zaninotto.
Studiul arată faptul că persoanele mai bogate din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au trăit aproximativ 31 de ani perfect sănătoşi., în timp ce persoane mai sărace au trăit 22-23 de ani. Femeile cu un venit mai ridicat au trăit aproxiamtiv 33 de ani perfect sănătoase, în timp ce restul au trăit 24-24,6 de ani.