Robert Turcescu declară, de asemenea, că pensiile speciale şi, în unele cazuri, pensiile de serviciu, „trebuie eliminate acum, dar prin lege, nu prin demisii populiste”. Acesta se întreabă dacă în România va mai exista un sistem de pensii.
„Am 45 de ani. Întreb şi eu oamenii care mai au mintea limpede pe aici: crede vreunul ca peste 20 de ani (da, da, douăzeci de ani!) când, teroretic, voi ieşi la pensie (dacă vrea bunul Dumnezeu să ajung la vârsta aceea) va mai fi în vigoare actualul sistem de pensii din România? Va mai fi un sistem de pensii? Se va mai pune problema pensiilor speciale? Nişte userişti parlamentari au astăzi 30-35 de ani. Crede cineva că atunci când vor ieşi ei la pensie, adică peste alţi 30 sau chiar 35 de ani, va mai fi în vigoare actualul sistem de pensii?
Pe lângă parlamentarii care nu vor mai apuca pensii speciale peste 20, 30 sau 40 de ani, e vorba de pensiile speciale care sunt deja în plată, e vorba de mii de primari care vor primi pensii speciale peste doar câţiva ani, e vorba de pensii de serviciu sau speciale, unele nemeritate, care intră în plată chiar azi, mâine, poimâine… Userismul populist e cea mai mare mizerie politică a acestei campanii”, scrie pe Facebook Robert Turcescu.
Parlamentarii din USR își vor înainta marți demisiile, pentru ultima zi a sesiunii parlamentare, pentru a nu beneficia de pensii speciale. Şi președintele PSD Marcel Ciolacu le calcă pe urme.
CCR a admis pe 6 mai, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate ale Curții Supreme și Avocatului Poporului şi a constatat că legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său, încălcând inclusiv decizii adoptate anterior de CCR.
Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 ianuarie, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege prin care se elimină pensiile de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.