Caz bizar în Iaşi. Tânărul în vârstă de 26 de ani, care a murit recent la Spitalul „Sf. Spiridon”, tuşea de câteva săptămâni, dar în rest se simţea bine, neştiindu-se cu vreo boală cronică.
„Am răcit după ce am transpirat lucrând la un trotuar” a spus Robert apropiaţilor.
La îndemnul mamei sale, tânărul a ajuns mai întâi la medicul de familie. Acesta l-a evaluat sumar şi a hotărât că e cazul să ceară părerea unui specialist. A ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu ambulanţa chemată de medicul de famile la cabinet.
Robert a stat până seara în UPU, iar a doua zi, de dimineaţă, mama acestuia a aflat că este intubat.
„Mama, care şi-a trimis copilul la medicul de familie cu o săptamână în urmă, a primit din partea sistemului medical un sicriu închis, adus direct la groapă”, se precizează într-o postare pe reţelele de socializare.
Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” spun că tănărul a ajuns la spital cu simptomatologie respiratorie, fiind suspect de COVID-19, însă în aşteptarea rezultatelor a suferit un stop cardio-respirator. A fost resuscitat, ulterior internat la Chirurgie Toracică pe ATI, în stare gravă.
„Nu există vreo plângere. Dacă va exista, se va face o analiză internă cu toţi medicii care au tratat pacientul, chirurgi, medici ATI etc. Toţi pacienţii cu simptome respiratorii sunt consideraţi suspecţi până la venirea testului PCR”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Autopsia s-a făcut la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi pe 18 noiembrie, şi acolo au fost recoltate fragmente din plămân, pentru a determina dacă a fost sau nu vorba de COVID-19, probele de aici fiind mult mai concludente decât testul PCR care ieşise negativ. A doua zi, pe 19 noiembrie, rezultatele primite de la Laboratorul de Analize Medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase au arătat că testul Covid 19 este pozitiv, rezultat care a fost comunicat familiei tânărului.
„Noi avem mai multă încredere în rezultatul din fragmentele de plămân decât în cele luate din nas, pentru că sunt mult mai concludente decât cele din mucoasa nazală”, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist la IML Iaşi.