Legea adopţiei, în noua sa formă, caută rudele copilului o singură dată şi doar până la gradul al treilea inclusiv, astfel se scurtează şi perioada în care un copil stă în sistemul de protecţie, dar şi sarcina grea de a căuta rude mai îndepartate, transmite Mediafax.
Românii nu se înghesuie să adopte copii, doar 2.429 de familii erau atestate la finalul lui 2019. Au fost adoptaţi 1.286 de copii, din totalul de 50.400 aflaţi în îngrijirea statului, adică 2,55%. O cifră mai mică decât numărul copiilor declaraţi adoptabili- 3.274.
Alexandra Preda, psiholog: „Procedura de potrivire practică nu are un termen legal, se fac 5 întâlniri, minim 5 întâlniri cu specialiştii compartimentului adopţii şi totul depinde de familie cum se organizează, cum să ajungă să facă întâlnirile respective, acele 5 întâlniri cu specialiştii. Au fost familii care, de exemplu, pot să facă într-o lună toată potrivirea, mai ales când vorbim despre un copil mic sau pot să ajungă undeva la 3 luni de zile. Pe baza raportului specialiştilor se depune o cerere în instanţă pentru încredinţare.”
În plus, copiii vor rămâne adoptabili până la vârsta de 18 ani şi nu până la 14 ani ca până acum. După această vârstă, copiii erau şterşi din sistem, lucru care a fost eliminat din lege.
Citeşte şi: CCR amână verdictul pe creşterea pensiilor cu 40% după alegeri