27 de angajaţi ai CFR Călători, reţinuţi de procurorii braşoveni

Un număr de 27 de angajaţi ai CFR Călători au fost reţinuţi de procurorii braşoveni până în prezent, pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar audierile vor continua cel mai probabil până după miezul nopţii.
Romania TV
25 oct. 2012, 19:21
27 de angajaţi ai CFR Călători, reţinuţi de procurorii braşoveni

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Alina Popescu, în urma audierilor învinuiţilor de la CFR Călători Bucureşti şi de la regionalele Braşov, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova, numărul mandatelor de reţinere a ajuns la 27, audierile continuând.

În prezent sunt 27 de mandate de reţinere. Nu pot spune exact câte de la fiecare regională în parte, în acest moment. Încă se fac audieri care vor dura foarte mult”, a declarat Alina Popescu pentru corespondentul MEDIAFAX.

La Braşov au sosit, în cursul zilei de joi, zeci de persoane escortate de poliţişti şi mascaţi, primii angajaţi sosiţi fiind cei de la Bucureşti. Au urmat loturi de angajaţi de la Iaşi, Craiova, Constanţa şi Cluj. În acest caz au fost emise 81 de mandate de aducere.

Angajaţii în cauză sunt acuzaţi de dare de mită, luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, difuzare de informaţii nedestinate publicităţii.

„Din materialul probator administrat până în acest moment rezultă că persoanele audiate în cursul zilei de joi şi de cele care urmează a fi audiate sunt suspectate a face parte dintr-un grup infracţional organizat care au comis şi planificat în modalitate continuată infracţiuni de luare de mită, dare de mită, instigare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Aceste persoane au calitatea de conductori de tren, şefi de tren, controlori de bilete, revizori de specialitate în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători SA”.

Cea mai înaltă funcţie este cea de revizor de specialitate.

Cercetările au fost declanşate ca urmare a sesizării din oficiu din partea Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov din cadrul Direcţiei Poliţiei Transporturi a Inspectoratului General al Poliţiei Române, vizând circa 200 de persoane, potrivit sursei citate.

Mai multe descinderi au avut loc, joi dimineaţă, la sediul CFR Călători şi la regionalele CFR Călători din ţară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajaţi suspectaţi de fapte de corupţie.

„Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor”, spunea purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu.

Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători.

„Locaţiile unde să făcea tranzitul de bani pot fi şi acestea. Destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi clar în cursul investigaţiilor. Posibil să fie şi rudele celor implicaţi, nu pot infirma”, mai spunea reprezentantul Parchetului.

Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov mai afirma că cea mai mare funcţie pe care o au persoanele din CFR Călători suspectate de fapte de corupţie este cea de revizor, precizând că fiecare avea un rol bine stabilit, însă maniera de operare era flexibilă.

„Maniera de operare era foarte flexibilă, erau încetăţenite anumite obiceiuri, colectarea banilor se făcea din anumite locuri de către anumite persoane cu roluri bine stabilite „, declara purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procurorul Alina Popescu, precizând că de aceea acuzaţiile se referă şi la asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

Sursa citată preciza că pentru acest caz au fost autorizaţi 12 investigatori sub acoperire.

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, declara, joi, că, potrivit estimărilor, aproximativ 30 la sută din călătoriile la nivel naţional sunt fără bilet anual, iar compania pierde în acest fel 100-150 de milioane de lei anual din neîncasarea biletelor la casă.

DailyBusiness
Ce se va înâmpla cu furnizarea căldurii în București. „Funcţionăm cu CET-uri din anii ’64”
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Leguma de sezon care te poate băga direct în spital. E otrăvitoare și letală pentru om. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu așa ceva”
Capital.ro
Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Ce trebuie să facă angajații pentru a li se mări salariul cu 12,5%
Adevarul
Scandal la Kremlin: Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, a rămas fără birou
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Trei zodii care se întrec în petreceri și cumpărături, în octombrie și noiembrie. Au suspinat destul toată vara
Ego.ro
Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul caută banii românilor. Nu ai dreptul în propria casă sau apartament. Totul se declară
StirileBZI
O familie din România are veniturile medii lunare de 8.210 lei. Cheltuielile se apropie de 7.000 de lei
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Premiile Europene pentru Patrimoniu 2024: Cinci proiecte remarcabile câștigă Grand Prix-ul
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL ȘOȘOACĂ! CCR a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este țara europeană fruntașă la independență energetică?