Blue Monday, care face referire la expresia în engleză „to feel blue” (a te simţi trist), datează din anul 2005. Atunci, profesorul Cliff Arnall, de la Universitatea din Cardiff, a dezvoltat o formulă matematică pentru stabilirea zilei în care este cel mai probabil ca oamenii să se simtă deprimaţi.
În primul rând faptul că au trecut sărbătorile de iarnă, apoi probleme financiare din prima lună a anului după ce în decembrie am cheltuit mai mulți bani pe cadouri și ieșiri. Și vremea mohorâtă are la randul ei o pondere la care se adaugă faptul că oamenii în general urăsc zilele de LUNI.
Specialiştii recomandă expunerea cât mai mult la lumină naturală, plimbările şi exerciţiile fizice: „Nu ignoraţi importanţa luminii naturale, care ajută la stabilizarea nivelului de serotonină din organism şi duce la creşterea nivelului de endorfine, hormoni care ne asigură buna dispoziţie. Cel puţin zece minute pe zi ar trebui să le petrecem afară, în aer liber, indiferent cât de frig ar fi.
Şi mai bine este ca atunci când ieşim afară să facem câteva exerciţii fizice, fie că este vorba despre alergat, dat zăpada sau o plimbare, mişcarea va ajuta la producerea endorfinelor“.
Este benefic să acordăm importanţă hobby-urilor, fie că este vorba despre a vedea un film, a citi o carte sau a asculta muzică, dar şi să petrecem mai mult timp în compania persoane lor dragi.
Alimentaţia joacă un rol important în starea de spirit, iar produsele bogate în magneziu, mineral care reduce iritabilitatea, sunt de folos: legume cu frunze verzi (spanac, varză), seminţe, alune, avocado, boabe de soia, banana, ciocolată, lactate, fructe uscate şi ierburi aromatice (mărar, salvie, coriandru, busuioc).