„Vom creşte pensiile, vom creşte alocaţiile. Am prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru a asigura creşterea pensiilor. Poţi să-ţi permiţi să creşti alocaţiile în măsura în care există resursele financiare pentru a susţine această majorare, fără să afecteze deficitul bugetar, dar cu siguranţă vom creşte alocaţiile de copii şi cu siguranţă vom creşte şi pensiile”, a precizat Orban la Palatul Parlamentului. El a fost întrebat dacă pensiile vor fi majorate cu 40% începând cu luna septembrie, în condiţiile în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că este posibilă o creştere cu numai 4%.
„Domnul guvernator a spus că e greu să creşti pensiile cu 40% dacă tu ai o creştere economică de 4% şi, într-adevăr, la baza oricărei decizii care este legată de cuantum – salariilor în sectorul public, pensiilor, alocaţiilor de copii, ajutoarelor speciale şi al altor categorii de indemnizaţii – evident că atunci când iei decizia privind cuantumul alocării trebuie să ţii cont de realitatea economică (…). Uitaţi-vă, de exemplu, discrepanţa dintre salariile din sectorul public şi sectorul privat. Dacă vă uitaţi, în nicio ţară europeană nu există o asemenea situaţie, în care salariul mediu în sectorul public să fie mai mare decât în sectorul privat.
Întrebat dacă ar putea fi o creştere etapizată a pensiilor şi a alocaţiilor anul acesta, premierul a spus că „orice” decizie nu se poate lua decât după analiza evoluţiei economiei în primele şase luni.
„Dacă vă uitaţi în legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Guvernul are obligaţia ca după şase luni să prezinte un raport privind evoluţia economică şi bugetară, în funcţie de care fundamentează rectificarea bugetară (…). Guvernele PSD nu au prezentat niciodată la termen acest raport pe care aveau obligaţia legală să îl prezinte după şase luni de activitate. Obiectivul nostru este clar şi limpede, şi anume acela de a creşte toate veniturile românilor, de a creşte salariile în mediul privat, de a creşte salariile, pensiile, de a creşte alocaţiile, dar la baza acestei creşteri în mod evident trebuie să stea o creştere economică stabilă, solidă, care să aibă la bază investiţii, creşterea productivităţii, aplicarea inovaţiei şi cercetării în activitatea companiilor, creşterea competitivităţii companiilor româneşti, dezvoltarea companiilor pe pieţele regionale sau globale, şi anume dezvoltarea economică autentică, nu măriri pe hârtie care să ducă la inflaţie şi care să nu poată să fie susţinute în perspectivă”, a conchis Ludovic Orban.