Tehnologia de înaltă precizie, care explică precizia surprinzătoare a loviturilor rachetelor iraniene asupra bazei aeriene americane Ain Al Asad pe 8 ianuarie, provenea din Rusia, notează unele media ruseşti, citând surse militare locale. Conform acestora, este vorba de sistemul global de navigaţie GLONASS, care corespunde GPS-ului american şi care a avut ca efect reducerea erorii de ţintire a rachetelor iraniene la doar 10 metri. Aceleaşi surse afirmă că iranienii au lansat 19 rachete împotriva bazei Ain al Asad, în vestul Irakului, dintre care 17 au lovit centrul ţintelor lor.
Potrivit unor surse militare citate de DEBKAfile, precizia impactului a surprins într-o oarecare măsură serviciile de informaţii americane şi israeliene, care nu aveau cunoştinţă de această capacitate iraniană. Importanţa acestui aspect se explică prin faptul că, fie că sunt furnizate de Rusia sau construite de Iran prin forţe proprii – rachetele iraniene cu rază scurtă şi medie de acţiune pot atinge orice punct din Orientul Mijlociu, care nu este protejat de sisteme antirachetă eficiente pe o rază de 700 km.
În contextul tensiunii ce domnea în ziua în care antiaeriana iraniană a doborât avionul de linie ucrainean, cu 176 de persoane la bord, ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmase vineri că cel puţin şase avioane de vânătoare F-35 se aflau în aer în zona de la frontiera cu Iranul în momentul când forţele iraniene se pregăteau de eventualitatea unor represalii militare americane, după ce lansaseră rachete asupra a două baze irakiene care adăposteau militari americani. Lavrov nu a precizat însă dacă avioanele aparţineau forţelor aeriene americane sau celor israeliene, potrivit DEBKAfile.