Virusul a fost depistat prima dată în decembrie 2019 în Wuhan, China. Bilanţul deceselor provocate de noua tulpină de coronavirus, asemănătoare virusului gripal, a cărei transmitere de la om la om a fost confirmată de oamenii de ştiinţă, a crescut marţi la şase victime, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri a trecut de 300. Cincisprezece membri ai personalului medical din China se află printre pacienţii infectaţi.
Până acum, virusul a fost depistat în șapte ţări.
Beijingul a anunţat marţi că a clasat epidemia în aceeaşi categorie cu SARS. Izolarea devine astfel obligatorie pentru persoanele la care boala a fost detectată. Măsuri de carantină pot fi decretate.
Numeroase ţări din Asia şi-au consolidat marţi controalele împotriva răspândirii noului virus asemănător SARS, care a provocat moartea a şase persoane în China şi alimentează temeri cu privire la o criză sanitară mondială, relatează AFP.
China a înregistrat marţi 77 de cazuri noi – totalul crescând astfel la 300 -, în contextul în care boala a făcut trei victime la Wuhan (centru), epicentrul epidemiei care a contaminat mai multe alte persoane în Japonia, Coreea de Sud şi Thailanda.
Un prim caz a fost anunţat de asemenea marţi în Taiwan.
Iar 922 de pacienţi rămân sub observaţie în spitale chineze, potrivit unor date comunicate de către autorităţile sanitare.
Wang Guangfa, unul dintre medicii membri ai Comisiei Naţionale chineze a Sănătăţii care anchetează cu privire la epidemie a anunţat marţi la o televiziune de la Hong Kong că este infectat cu virusul.
Organizaţia Mondială a Sănătăşii (OMS) se reuneşte miercuri pentru a stabili dacă este oportun să declare o ”urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”.
Autorităţile thalandeze au implementat detectoare termice obligatorii în aeroporturile de la Bangkok, Chiang Mai, Phuket şi Krabi, pentru pasageri provenind din zone chineze cu risc.
Thailanda primeşte numai ea un sfert din zborurile internaţionale cu plecare de la Wuhan, un oraş cu 11 milioane de locuitori, în care boala a fost depistată pentru prima oară în decembrie, într-o piaţă.
Cu ocazia Anului Nou chinezesc, care începe în acest weekend, aproximativ 1.300 de pasageri ar urma să zboare zilnic pe această traiectorie, iar regatul încearcă să evite orice risc al unei epidemii, în contextul în care sezonul turstic se află în toi.
La Hong Kong, autorităţile se declară în ”alertă maximă”, în contextul în care amintirea epidemiei SARS (sindromul respirator sever acut) care s-a soldat cu câteva sute de morţi în perioada 2002-2003 este în continuare prezentă.
”Suntem pregătiţi pentru ceea ce este mai rău. Nu am lăsat garda jos”, a declarat presei Matthew Cheung, numărul doi în Executivul de la Hong Kong.
Aeroportul din oraş, unul dintre cele mai frecventate din lume, procedează deja, în perioada normală, la controlul termic al tuturor pasagerilor. Cei care sosesc de la Wuhan este necesar să completeze şi un formular. Ei se expun unor sancţiuni care pot merge până la şase luni de închisoare în cazul în care mint.
Vastele frontiere tetestre ale Chinei fac, de asemenea, obiectul unui examen minuţios.