Ludovic Orban: Procesul de debirocratizare trebuie realizat prin reducerea la maximum a reglementărilor inutile

Premierul Ludovic Orban a declarat că, pentru realizarea unei debirocratizări şi simplificări eficiente a procedurilor, este nevoie de continuarea proceselor de digitalizare, dar şi prin "reducerea la maximum în reglementările, în special, de ordin secundar, a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile".
George Russo
27 nov. 2020, 14:55
Ludovic Orban: Procesul de debirocratizare trebuie realizat prin reducerea la maximum a reglementărilor inutile

Ludovic Orban a participat vineri la a treia reuniune lunară a Comitetului Interministerial pentru Debirocratizare şi a subliniat importanţa reglementărilor astfel încât procedurile pesă fie foarte ismple şi clare pentru companii, organizaţii non-guvernamentale şi persoane juridice.

„Trebuie să gândim din perspectiva cetăţeanului întreaga arhitectură instituţională şi întreg procesul de simplificare, de digitalizare. Trebuie să facem o analiză a întregii legislaţii secundare, pe lângă legislaţia în sine, trebuie o analiză foarte serioasă a legislaţiei secundare, care e compusă din hotărâri de guvern, ordine de ministru, ordine de preşedinţi de agenţii”, a afirmat Ludovic Orban, vineri, în cadrul participării la a treia reuniune lunară a Comitetului Interministerial pentru debirocratizare (DEBIRO), scrie Agerpres.

El a adăugat că, din păcate, de multe ori contează mai mult o adresă trimisă de un director general sau de un secretar general, decât un text de lege sau un text de hotărâre de Guvern.

„Procesul de simplificare trebuie realizat prin reducerea la maximum în reglementările, în special în reglementările de ordin secundar, a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile, care nu sunt făcute decât pentru a complica drumul pe care trebuie să-l parcurgă cetăţeanul pentru a-şi obţine drepturi, pentru a beneficia de un serviciu.

Deci, trebuie să gândim lucrurile în toate aspectele vieţii, plecând, de exemplu, de la evenimentele de viaţă, certificat de naştere, certificat de căsătorie, după aia obţinerea documentelor, cum sunt paşaportul, permisul de conducere, înmatricularea maşinii.

De asemenea, trebuie gândită din perspectiva diferitelor momente: angajare – aici Ministerul Muncii pregăteşte un proiect de digitalizare a relaţiilor de muncă, care este un proiect extrem de important, pe care foarte mulţi oameni îl aşteaptă, accesarea drepturilor ca şi salariat, cum e şomajul tehnic sau şomajul. Şomajul tehnic, de exemplu, l-am acordat foarte simplu: prin aplicaţie online şi, practic, beneficiarul nu a trebuit să efectueze demersuri”, a declarat Orban.

Ludovic Orban cere măsuri de debirocratizare şi pentru cei ce nu utilizează serviciile online

Premierul a subliniat că, pe lângă digitalizare, care este „tratamentul cel mai bun” pentru a îmbunătăţi relaţia dintre instituţiile publice şi cetăţean, trebuie avute în vedere soluţii de debirocratizare şi pentru cei care nu accesează mediul online.

Totodată, a spus Orban, digitalizarea în continuare a Registrului Comerţului este foarte importantă, la fel şi digitalizarea ANAF.

„Astfel încât, practic, toată interacţiunea cu mediul de afaceri şi cu plătitorii de taxe şi impozite să fie o interacţiune online, pentru că acolo lucrurile sunt mult mai simple. De asemenea, interoperabilitatea între marile baze de date, care sunt deţinute de sistemele publice, este fundamentală, astfel încât omul, când se duce, să se ducă la o singură instituţie, nu să fie trimis de instituţia respectivă la alte şapte instituţii, ca să îşi obţină adeverinţe, certificate şi alte categorii pentru care pierde timp, bani, energie. Orice informaţie care este deţinută de o altă instituţie publică trebuie să poată să fie accesată de instituţia publică care furnizează serviciul sau asigură aplicarea dreptului pe care îl primeşte cetăţeanul”, a afirmat Orban.

În context, şeful Executivului a punctat şi faptul că administraţia trebuie să fie formată din funcţionari care sunt selectaţi doar prin concurs şi pe baza competenţelor profesionale, inclusiv cele digitale.

„Concursurile nu mai trebuie organizate doar de conducătorii de instituţii, trebuie implicat mediul profesional, trebuie implicate universităţile, în stabilirea criteriilor, iar un funcţionar trebuie să fie evaluat doar după performanţele pe care le are, după competenţele pe care le are şi, până la urmă, după capacitatea de a rezolva problemele oamenilor, iar competenţele digitale trebuie să devină o regulă pentru orice persoană care lucrează în administraţie”, a declarat Orban.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambiţioase”

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni