Străbat două judeţe şi peste 10 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Microbuzul şcolar, un vis. „Ne aşteptâm unul pe altul”

Mai mulţi elevi dintr-un sat izolat din Iaşi merg zilnic peste 10 kilometri pentru a învăţa şi a termina cele opt clase. Cei 12 elevi copii se trezesc cu noaptea în cap pentru a ajunge la şcoală înainte de sunarea clopoţelului, dar şi pentru a nu fi atacaţi de animalele fără stăpân din pădurea pe care trebuie să o traverseze. Micuţii merg în grup prin beznă, folosind lanterna telefoanelor mobile pentru a putea vedea pe unde merg.
Romania TV
23 ian. 2020, 09:26
Străbat două judeţe şi peste 10 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Microbuzul şcolar, un vis.

Elevii din satul Poiana cu Cetate trec zilnic din judeţul Iaşi în judeţul Vaslui pentru a putea să termine opt clase. Localitatea este situată la graniţa dintre cele două judeţe, iar situaţia este la fel de ani de zile deoarece cea mai apropiată şcoală se află în judeţul Vaslui.

Cei mici se trezesc în fiecare dimineaţa la ora 6 pentru că drumul până la şcoală trece printr-o pădure. Copiii se aşteaptă unul pe altul pentru a putea merge în grup şi apăra de animalele fără stăpân. 

Reprezentanţii Primăriei din care face parte satul Poiana cu Cetate susţin faptul că de vină sunt părinţii, care nu le-au solicitat microbuz. Primarul satului este în funcţie de 20 de ani. 

Copiii merg prin pădure pentru a ajunge la şcoală. „Este foarte greu”

Dintre toţi elevii, cel mai mult merge pe jos Alexandra Ioana Bălteanu. Minora stă la capătul satului şi merge zilnic pe jos în jur de 12 kilometri pentru a putea ajunge la şcoală. „Este foarte greu, şase kilometri de mers pe jos este, nu ştiu, foarte greu. Eu stau tocmai în deal, lângă pădure, sus. Sunt îmbrăcată foarte gros, dar tot frig îmi este. Nu este posibilitatea să mergem la altă şcoală, aşa că suntem nevoiţi să mergem aici” , povesteşte fata.

Mai aproape de ieşirea din stat stă un alt minor, Alexandru Alexa. La ora 06, pe un frig îngrozitor băiatul pleacă de acasă pentru a se întâlni cu restul colegilor.  „Este foarte greu să faci navetă. Când e mare zăpada, te uzi, îţi îngheaţă picioarele. Când plouă, te uzi tot. Cărţile la fel. Răceşti. Nasoală treabă! Mă trezesc la ora 6 şi la 6 şi jumătate ne vedem cu toţii la un băiat. Umblăm aşa, în grupuri, cum ar veni. Noi cum suntem mai mari pe cei mai mititei îi lăsăm în paza noastră, ca să meargă cu noi”, ne-a spus copilul. Acesta este în clasa a VIII-a şi spune că după ce termină ciclul gimnazial vrea să mergă la o şcoală profesională din Iaşi, unde să îşi caute un cămin. „Aş vrea să fie altfel, dar de unde posibilitate? Aş vrea să ne pună microbuz, să ne pună nişte becuri pe aici. Adică nu putem să venim în fiecare zi cu telefonul ca să…(n.r. facă lumină pe drum) la şcoală nu ne lasă cu el”, a mai spus copilul.

Părinţii se tem de situaţie, care durează de ani de zile

Părinţii minorilor se tem de situaţia microbuzului şcolar, aceştia se simt neputincioşi, justificându-se că situaţia durează oricum de prea mult timp. „Se aşteaptă unul pe altul pentru că îs singurei şi se tem. De multe ori îmi spune, «nici nu mă mai duc mâine la şcoală, că uite ce vreme e». Microbuz şcolar la noi nu este, parcă e un sat părăsit, aşa”, spune mama unui copil.

Satul Poiana cu Cetate face parte din comuna Grajduri, condusă de acelaşi primar din anul 2000. Edilul susţine că sunt doar trei-patru copii care fac naveta doar „unu-doi kilometri” pentru a ajunge la şcoala din judeţul Vaslui. Însă, în realitate sunt 12 copii, iar distanţa exactă, conform Google Maps este de 4,4 kilometri.

„Este opţiunea părinţilor, în general se întâmplă aşa. De când sunt eu primar aici, copiii care termină şcoala la Poiana cu Cetate merg la gimnaziu în Protopopeşti. Al doilea microbuz este în conservare, acum e în revizie. Daca e nevoie să aducem copiii de la Poiana cu Cetata la Grajduri, ar trebui să înfiinţăm un post de sofer în organigrama. Microbuzul folosit acum, daca ar fi să meargă şi acolo, ar face mai mult timp şi nu ar ajunge in timp util cu toţi copiii la şcoală”, spune primarul.

Sursă: Adevărul

DailyBusiness
GRATIS de la bancă! Se oferă până pe 15 octombrie
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Smiley a rămas surprins de nepoata lui Adi de la Vâlcea, la Vocea României: „Mamă, ce apariţie!”
Fanatik.ro
Cele două ingrediente naturale care te scapă de molii. Sunt extrem de eficiente și acționează într-un timp scurt
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Nu-l vom uita niciodată! A fost un etalon
Playtech.ro
ȘOC! Octavian Bellu a ajuns de nerecunoscut. NU mai arată AȘA cum îl știai, e schimbat TOTAL
DailyBusiness
VINE IARNA în România! ANM anunță scăderi bruște de temperaturi
Adevarul
Partea nevăzută a vieții unor români din Suedia. „A început să arunce obiecte după noi și să ne spună să plecăm în țara noastră”
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Vreme tot mai rea în România. Unde va fi haos
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Pe ce dată sunt virate alocațiile pe card în luna octombrie 2024?
Cancan.ro
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic își fac apariția
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un actor legendă. Toți românii l-am iubit. Memoria sa va fi prețuită pentru totdeauna
StirileBZI
Ce conține apa îmbuteliată din magazine: S-a aflat adevărul!
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea...
substantial.ro
Mark Rutte preia conducerea NATO, confruntat cu provocări majore
MediaFlux
EXTREMA DREAPTĂ a AJUNS la PUTERE! ȘOC TOTAL! Și România este AFECTATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere