Eurodeputații PSD și PRO România, cu sprijinul grupului socialiștilor europeni, încearcă să obțină discutarea unei rezoluții a Parlamentului European împotriva României, pentru „abateri de la funcționarea statului de drept” în urma legii pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi, anunță liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European, Rareș Bogdan, conform g4media.ro.
„PSD se plânge străinilor și cere rezoluție contra României! PSD împinge România lângă Ungaria și Polonia în relația cu Uniunea Europeană!! Iată un gest incalificabil al Grupului Socialiștilor europeni, cu largul concurs al Delegației României, formată din eurodeputați PSD și Pro România. Grupul S&D vrea să obțină majoritate în cadrul Conferinței Președinților din Parlamentul European (această structură reprezintă coloana vertebrală politică a P.E.) pentru a discuta «situația României» în plen! Care este motivul? PSD susține că în România au loc abateri de la funcționarea statului de drept și este afectat procesul electoral în urma inițiativei normale, firești a PNL de a introduce votul în două tururi la alegerile locale”, declară Rareș Bogdan.
Eurodeputatul PNL avertizează că „situația poate deveni extrem de periculoasă pentru România” dacă socialiștii reușesc să convingă grupurile GUE, socialiștii nordici, și Grupul Verzilor.
„Grupul PPE și Renew, alături de ECR, conservatorii, se vor opune indiscutabil acestei acțiuni anormale. Vă dați seama că socialiștii vor să pună semnul egal între acțiunile anti-justitie, anti stat-de drept începute de cei conduși de Dragnea după alegerile din 2016 și măsura alegerilor în două tururi, care va consolida democrația?? Tocmai ei?? PSD? De noaptea minții…”, consideră Rareș Bogdan.
Potrivit acestuia, săptămâna viitoare socialiștii vor încerca să obțină majoritate în Conferința Președinților, apoi vor propune o rezoluție în plenul de la Strasbourg, adică în a doua săptămână din februarie.
„Nu știu pe ce se bazează, având în vedere că în România se urmărește consolidarea democrației și a statului de drept, și situația de acum nu seamănă deloc cu ce s-a întâmplat în Ungaria și Polonia! Alegerile în două tururi sunt cerute de cetățenii care vor primari care să aibă sprijinul unor majorități reprezentative! De unde ideea PSD că au loc abateri de la statul de drept? Spre știința șefilor S&D din Parlamentul European, politicienii români care au periclitat statul de drept și democrația sunt colegii domniilor lor din PSD. Membrii PPE din România sunt cei care au încercat – și au reușit – să le salveze”, adaugă liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European.
Rareș Bogdan afirmă că dorința PNL de a organiza alegeri locale în două tururi de scrutin este în linia opiniilor extrem de calificate ale Comisiei de la Veneția.
„Experții Comisiei nu recomandă modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an până la un scrutin, dar pun un bemol semnificativ: doar dacă se urmărește sporirea drepturilor electorale, o mai mare reprezentativitate, o consolidare a acestui atribut fundamental al democrației: alegerile. PNL dorește ca aleșii locali să aibă o legitimitate sporită, acest atribut fiind un ingredient esențial al consolidării statului de drept. Recomand conducerii Grupului S&D din P.E. să nu se lase manipulată de interpretarea tendențioasă pe care PSD o dă recomandărilor Comisiei de la Veneția. PSD este același partid nereformat pe care figurile cele mai puternice ale social-democrației europene l-au criticat pentru atacurile nepermise la adresa statului de drept. Chiar ne facem că nu pricepem???”, spune Rareș Bogdan.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că social-democraţii care au sesizat Comisia de monitorizare a statelor membre a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind alegerile locale în două tururi „se fac de râs cu această plângere”.
„Au dreptul să se ducă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În ceea ce priveşte poziţia noastră, noi am pregătit un punct de vedere, pe care îl vom prezenta în Comisia de monitorizare, astfel încât să argumentăm că angajarea răspunderii pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi nu numai că nu afectează democraţia, ci dimpotrivă, este benefică democraţiei şi duce la îmbunătăţirea administraţiei, a performanţei administraţie locale, dând posibilitatea cetăţenilor, alegând cu 50% plus unu, să ofere o legitimitate sporită primarului”, a spus Orban.
„Noi considerăm că se fac de râs cu această plângere, această jalbă depusă, în timp ce noi, de fiecare dată am formulat puncte de vedere (…). Noi am reuşit sesizarea Comisiei de la Veneţia pe mizeriile pe care le-au introdus în Legile Justiţiei, pe mizeriile pe care le-au introdus în modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, care au fost declarate aproape în integralitate neconstituţionale de Curtea Constituţională iar Comisia de la Veneţia, în urma sesizării noastre, a recomandat reluarea de la început a procedurii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, cu o consultare publică, astfel încât modificările să beneficieze de un suport public masiv. Ca atare, se fac de râs”, a mai spus premierul.
Comisia de monitorizare a statelor membre a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat, la solicitarea PSD, activarea procedurii de investigare de României din punctul de vedere al respectării normelor democratice în cazul asumării răspunderii Guvernului Orban pe modificarea legislaţiei alegerilor locale cu patru luni înainte de scrutin, a anunţat, în urmă cu o săptămână, senatorul social-democrat Titus Corlăţean. El a precizat atunci că se va discuta la Strasbourg, în plenul APCE, şi posibilitatea sesizării Comisiei de la Veneţia în acest caz.
Parlamentul European a mai discutat situația statului de drept din România în anul 2018, în contextul modificărilor PSD la legislația electorală declanșate după câștigarea alegerilor parlamentare și instalarea la putere.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunţase, marţi, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni şi tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenţia Executivului de a schimba legile electorale.
Conform G4Media.ro, grupul S&D nu a făcut nicio solicitare în Conferința Președinților pentru a include acest punct pe agenda sesiunii plenare din luna februarie, însă „mai au timp să o facă în următoarele două săptămâni.