Mărturia cutremurătoare a unui pacient din România. Acesta spune că insectele veneau peste tot. Prin ţevi, prin gresie, pe unde se putea. Acesta povesteşte că era îngrozit de momentul în care trebuia să vină seara şi să doarmă acolo.
„Din salon de peste tot. Stăteam la televizor si mă ciupise unul de umăr. Și la 20 de minute mă luase durerea de cap. Prin țevi, prin gresie peste tot. Seara îmi era și frică să dorm acolo. Îmi băgam hârtie igienică în ureche că nu ne dădea vata, să nu mă trezesc cu vreunul, povestește tânărul pentru Observator.
Conducerea spitalului a plătit pentru insecticid aproape 20 de mii de lei şi Direcţia de Sănătate Publică Braila spune că nu a ştiut niciodată că spitalul este invadat de insecte.
„Nu contest faptul că avem gândaci. Dar facem eforturi susținute și cheltuim sume mari ca să putem să asiguram nivelul igienic în spital. Gândacii din ouăle care au fost depuse în zonele ascunse, crăpaturi, canaleturi, cu zone calduroase, încep să iasă”, a declarat Andreia Gavrilescu – director medical.
„Politicile de sănătate din România, de mai mult timp, inclusiv cele care au fost promovate la un moment dat și de PSD, s-au concentrat pe ideea îmbunătățirii accesului în spitale. Spitalele nu sunt principalele zone în care oamenii au nevoie de acces la servicii de Sănătate. Serviciile de Sănătate trebuie să putem să le aducem aproape de oameni.
Oamenii au nevoie de serviciile de sănătate 24 de ore din 24, șapte zile din săptămână și, din păcate, în acest moment, singurul loc unde ar putea să se ducă sunt spitalele, camerele de primiri urgență, camerele de gardă ale spitalelor, care de obicei sunt foarte departe de cetățeni, mai ales din zonele rurale, din orașele mici fără astfel de unități spitalicești.
Atunci, ceea ce am propus noi, și un model care se regăsește în multe țări, să dezvoltăm o rețea națională de centre medicale comunitare, care să ofere nu numai servicii de medicină de familie de exemplu, dar să poată să ofere și alte tipuri de servicii, poate să fie un centru care să furnizeze persoane care să dea îngrijiri medicale la domiciliu”, a afirmat Rafila.
Citeşte şi: Cât durează de fapt să te vindeci de coronavirus. Ce presupune recuperarea