Republica Moldova intră în stare de urgenţă din 30 noiembrie 2020 până pe 15 ianuarie 2021.
„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice şi această evoluţie este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar şi la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiştii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a explicat premierul moldovean, conform Agerpres.
Pentru a preveni răspândirii infecţiei COVID-19, autorităţile de la Chişinău au decis interzicerea activităţii cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie.
Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile şi cafenelele vor putea funcţiona până la orele 22.00. Unităţilor de alimentaţie publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.
În perioada stării de urgenţă în sănătate publică va fi interzisă organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţă fizica a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezenţa spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.
În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private vor stabili un regim special de muncă, cu deplasarea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru a asigura funcţionarea întreprinderilor. Restul personalului va trece în regim de telemuncă.
Activitatea transportului public va fi ajustată după necesitate la orele de vârf. Atât conducătorii auto, cât şi pasagerii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie pe parcursul călătoriei.
Sunt permise reuniunile sub 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de protecţie, fiind obligatorie întocmirea listelor de evidenţă epidemiologică în cazul fiecărui astfel de eveniment.
În Republica Moldova s-au înregistrat vineri 1.691 cazuri noi de infecţii, ceea ce reprezintă un număr record de contaminări zilnice. Bilanţul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la 102.894 de cazuri în Republica Moldova, a indicat ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu.
Potrivit ministrului, 3.499 de persoane sunt spitalizate, dintre care 253 la terapie intensivă, iar 52 dintre acestea sunt conectate la ventilatoare. Spitalele sunt ocupate în proporţie de 90% în municipiul Chişinău, iar în raioane în proporţie de 85%.
În decurs de o săptămână urmează să fie pus în funcţiune încă un spital în municipiul Chişinău cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienţii cu COVID-19.
Republica Moldova a achiziţionat deja un lot de 100.000 de vaccinuri antigripale. În ceea ce priveşte vaccinul anti-COVID-19, autorităţile de la Chişinău poartă discuţii cu OMS şi Alianţa globală pentru vaccinuri şi imunizări pentru a putea achiziţiona un astfel de vaccin pentru 20% din populaţia republicii. Totodată, Banca Mondială s-a arătat dispusă să finanţeze statele în scopul asigurării cu vaccinuri împotriva COVID-19, dând speranţe Chişinăului în acest sens.
foto: publika.md