”Iată un adevărat motiv pentru moţiunea de cenzură şi vom iniţia noi Moţiunea, sper alături de PSD şi de alţi parlamentari încă «nevânduţi» dacă este adoptat acest proiect ucigaş pentru cea mai mare parte dintre români (cei fără bani, cei lăsăţi în urmă, cei ignoraţi şi batjocoriţi de ”caramitrii şi voiculestii” care visează la «Legea Junglei» şi la miliarde de euro daţi de români marilor companii externe care le finanţează lor campaniile pentru funcţii publice)”, a scris, duminică, pe Facebook, Victor Ponta.
Acesta afirmă că, în ianuarie 2012, ”a început Băsescu proiectul prin care să ne vindem Sănătatea unor stăpâni bogaţi din afară – dar a fost oprit de Raed Arafat, de oamenii care au protestat în stradă şi de USL în Parlament”.
”În 2016, a fost adus Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătăţii care să reia această vânzare ticăloasă a intereselor românilor – a fost oprit prin votul oamenilor din Decembrie 2016. Acum PNL şi Plus pornesc din nou pe acelaşi drum (probabil mânaţi din urmă de cei care le plătesc campaniile de 4 ani şi tot le cer “preţul”)! Este momentul că ProRomania să strângă toate forţele politice încă dedicate intereselor României şi să oprească încă o dată vânzarea dreptului fundamental la Sănătate! Va rog pe toţi cei care încă ţineţi la drepturile cele mai importantă să fiţi alături de noi”, a mai scris Victor Ponta.
Reacţia liderului Pro România vine după ce Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate – finanţate de stat – vor putea fi derulate ”unitar” decătre furnizori publici şi privaţi.
Potrivit ”Notei de fundamentare” a documentului, în prezent, ”programele naţionale de sănătate curative au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule”.
”În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum şi furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate”, se arată în documnt.
OUG propune ca ”serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.
”Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se mai arată în Nota de fundamentare.
Proiectul este în dezbatere publică până în 28 februarie.