UPDATE: Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunţat luni că trei unităţi de învăţământ – două din Bucureşti şi una din Sibiu – sunt închise din cauza infecţiilor respiratorii sau a gripei.
„Ministerul a transmis către toate inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ o notă prin care am solicitat să monitorizeze situaţiile de îmbolnăvire prin infecţiile respiratorii sau gripă. (…) La acest moment, am solicitat tuturor inspectoratelor şcolare să transmită zilnic, până la ora 10,00, situaţia cazurilor de îmbolnăvire pentru gripă sau infecţii respiratorii. La acest moment sunt închise trei unităţi de învăţământ: două din Bucureşti şi una din Sibiu şi sunt afectaţi 763 de elevi prin această măsură de închidere a unităţilor de învăţământ”.
Ministrul a spus că au fost prezentate inspectorilor şcolari măsurile care trebuie luate în astfel de situaţii.
UPDATE: Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.144 solicitări şi a făcut apel la populaţie să ia legătura în primul rând cu medicul de familie pentru cazurile de viroze sezoniere.
În cadrul unui comandament de urgenţă convocat la sediul Primăriei Generale, în contextul cazurilor de gripă înregistrate în Bucureşti, Alis Grasu a precizat că numărul solicitărilor la ambulanţă a crescut cu 20% în săptămâna 19-26 ianuarie, comparativ cu perioada 13-19 ianuarie. În acelaşi interval, numărul solicitărilor din partea unor persoane care prezentau febră a crescut cu 100%. Alis Grasu a menţionat că, deşi persoanele bolnave solicită de fiecare dată şi prezenţa unui medic, acest lucru nu este posibil.
„Este imposibil. Toată lumea trebuie să înţeleagă că numărul echipajelor de urgenţă cu medic este limitat la nivelul Bucureşti-Ilfov şi în toată ţara, de altfel. Cu toate eforturile pe care le facem ca să suplimentăm numărul de echipaje, nu reuşim ca la toate aceste cazuri cu febră să trimitem medic. În mare parte sunt viroze sezoniere. O parte sunt gripe. Se doreşte în destul de multe situaţii să ne deplasăm cu ambulanţa la spital pentru a se face test rapid de gripă şi acest lucru este foarte greu. De aceea, facem apel la populaţie să ia legătura cu medicul de familie pentru cazurile cu febră, pentru virozele sezoniere. Să se adreseze în primul rând medicului de familie, pentru a primi tratament adecvat”, a explicat managerul SABIF.
Alis Grasu a mai precizat că în contextul în care în ultimele 24 de ore au fost 2.114 solicitări la nivelul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, a fost suplimentat numărul echipajelor.
„Vorbim de 2.114 solicitări în 24 de ore, ceea ce înseamnă foarte mult la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov. Am suplimentat echipajele, astfel că azi se lucrează în 66 de echipaje de urgenţă. Şi am adus şi un număr record de medici de consultaţii. Avem 29 de medici de consultaţii noi. (…) Facem toate eforturile să răspundem la toate solicitările, dar mai ales la aceste cazuri de consultaţii la domiciliu trebuie ca toată lumea să înţeleagă că nu se poate ajunge în 15 minute şi timpii de ajungere devin din ce în ce mai lungi”, a spus ea.
Alis Grasu a subliniat importanţa unor măsuri de prevenţie, precum igiena personală, a locuinţei şi a locului de muncă. Totodată, a recomandat o alimentaţie bogată în legume şi fructe, în special citrice.
Primarul general Gabriela Firea a anunţat, luni, la Comandamentul de urgenţă convocat din cauza cazurilor de gripă, că s-au înregistrat deja 939 de cazuri de gripă sezonieră la copii din învăţământul de stat.
„Avem o situaţie în creştere. Avem raportate 939 de cazuri de gripă sezonieră la copii. Pentru a face o comparaţie, anul trecut la 1 februarie aveam 817 cazuri. Nu e de speriat, dar e de remarcat că avem un număr mai mare decât anul trecut„, a declarat Gabiela Firea.
Firea a anuţat, de asemenea, că există presiune din partea părinţilor pentru închiderea şcolilor şi grădiniţelor, dar că o astfel de decizie poate fi luată doar dacă Ministerul Sănătăţii o cere.
„Nu Primăria Capitalei şi nu primăriile de sector care au în administrare şcolile pot decide momentul în care pot fi închise şcolile. S-a făcut comparaţie cu situaţia în care şcolile au fost închise din cauza vremii. Acolo aveam noi atribuţii. Acum, având în vedere că este o problemă de sănătate, gravitatea situaţie o poate stabili Ministerul Sănătăţii, care ne comunică ce conduită trebuie să luăm. Nu trebuie să ne alertăm inutil, dar nici nu putem spune că nu se întâmplă nimic. Ni se cere insistent să întrerupem cursurile. Îi înţeleg pe părinţi, dar cred că trebuie să urmăm sfatul medicilor şi sfatul persoanelor competente. Acolo unde s-au întrerupt cursurile la unele grupe, decizia s-a luat pentru că erau deja câteva cazuri confirmate. Dar a înterupe în totalitate cursurile nu este o decizie pe care să o ia Primăria. Dacă ni se cere de la Ministerul Sănătăţii, ne vom conforma„, a mai spus primarul Capitalei.
Şedinţa convocată de Gabriela Firea a început la ora 11.00. La şedinţă participă reprezentanţi ai primăriilor de sector, ai Prefecturii Bucureşti, reprezentanţii instituţiilor şi direcţiilor care au atribuţii în domeniul sănătăţii: ASSMB, Direcţia de Sănătate Publică, ISUBIF, precum şi reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
Potrivit specialiştilor, numărul infecţiilor respiratorii este în creştere, iar nouă şcoli şi grădiniţe din Bucureşti au avut cursurile suspendate săptămâna trecută.
Gripa a provocat în acest sezon 3 decese, în judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Hunedoara, conform datelor făcute publice joi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 81.646, cu 30.6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (117.576) şi cu 11.4% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (73.257).
Au fost raportate la nivel naţional 1389 cazuri de gripă clinică, mai puţine cu 40% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămâna a anului precedent S 03/2019 (2314 cazuri).
Au fost raportate 19 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SĂRI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 39 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.